Index Vakbarát Hírportál

Abortusztablettát kapott a várandós nő, szülés után meghalt a babája

2022. április 14., csütörtök 07:00

Elmulasztották az ultrahangos vizsgálatot a gyógyszer beadása előtt.

Az ügyben hivatalos vizsgálat indult, ennek most nyilvánosságra hozott jelentését ismertette a Daily Mail. A brit lap szerint a nő még tavaly október végén kérte az abortuszt, azt állítva, hogy a terhességnek mindössze a 12. hetében jár (Angliában alapvetően a terhesség 24. hetéig bezárólag végeznek abortuszt, azután csak különleges esetben hajtható végre az eljárás).

Az orvosok a nőt nem vetették alá az ilyenkor szokásos ultrahangos vizsgálatnak sem, hanem hittek neki és beadták a tablettát. Ennek következtében a nő nem sokkal később rosszul lett, beindult nála a szülés,

és a kórház mellékhelyiségében megszülte a csecsemőt. 

A kórház dolgozói megállapították, hogy a gyermek nincs jó állapotban, de életben van, és megpróbálták megmenteni az életét. A Ronnie névre keresztelt csecsemőt rohammentővel átszállították egy szülőkórházba.

Ott a kisgyermeket lélegeztetőgépre helyezték és más orvosi eszközökkel is próbáltak segíteni rajta, ugyanis a tabletta beszedése miatt Ronnie súlyos belső szervi sérüléseket szenvedett. 

Az orvosok Négy napon át küzdöttek a kisgyermek életéért, de végül meghalt.

Az ügyben elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a kisgyermek halálát elsősorban agykárosodás okozta. A kórház dolgozói utólag azt mondták, hogy aznap rendkívül sok páciensük volt és a leterheltség miatt mulasztották el az ultrahangos vizsgálat végrehajtását. Az édesanya pedig azt állította, hogy ő úgy hitte, mindössze a terhesség 12. hetében jár. 

A vizsgálati szakértők ezzel kapcsolatban egyelőre annyit állapították meg, hogy a nőt kezelő egészségügyi dolgozók valóban le voltak terhelve abban az időben, és erős belső nyomás alatt is álltak. Ha a páciens más időben jelentkezik a panaszával, akkor nagy valószínűséggel észrevették volna, hogy jóval előrehaladottabb állapotban van a várandóssága, mint ahogy állítja – írták a jelentésben. Az még nem derült ki, hogy lesznek-e jogi következményei az orvosi mulasztásnak. 

Rovatok