Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok atomról beszélnek, miközben a szomszédban NATO-csatlakozásra készülnek

2022. április 14., csütörtök 18:49

Oroszország reagált arra, hogy Finnország és Svédország is egyre közelebb kerül a NATO-csatlakozáshoz. Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint adott esetben véget kell vetni a balti-tengeri régió atommentes státuszáról szóló tárgyalásoknak.

Oroszországban nem nézik jó szemmel, hogy Finnország és Svédország is egyre közelebb kerül a NATO-csatlakozáshoz. Sanna Marin finn miniszterelnök szerint a parlamenten belül vitát kezdeményeznek arról, hogy Finnország a háború miatt kérje-e a felvételét a NATO-ba, míg svéd kollégája, Magdalena Andersson arról beszélt, hogy Svédországban már el is kezdtek egyeztetni a kérdéssel kapcsolatban.

Előbb a két országnak kell döntenie arról, hogy kérik-e a felvételt, majd a tagállamok a júniusi NATO-csúcson határozhatnak a kérésekről.

Az oroszok szerint a NATO-csatlakozás nemkívánatos következménnyel jár

Az oroszok már korábban jelezték, hogy nem tolerálják a NATO bővítését, Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője pedig arról beszélt: ha az észak-európai államok valamelyike csatlakozik, akkor azt a helyzetet kiegyensúlyozzák.

Ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz, az jelentősen rontja a katonai helyzetet, és Moszkva megteszi a szükséges biztonsági és védelmi intézkedéseket, amelyek nemkívánatos következményekkel járnak, amelyeket el kell kerülni

– mondta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes, hozzátéve: Oroszországnak 1300 kilométer hosszú határa van Finnországgal, így radikális katonai és politikai változást hozna a NATO-csatlakozás.

A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy a két ország már így is csatlakozott a nyugati országok oroszellenes akciójához, valamint támogatták az Oroszországgal szemben meghozott szankciókat is.

A korábbi orosz elnök is figyelmeztette a svédeket és a finneket

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról azt mondta, hogy bár ez nem jelent nagy változást Oroszország számára, ellenfélként tekint rájuk, és „intézkedéseket tesz” a térségben.

Az orosz Biztonsági Tanács alelnöke szerint meg kell erősíteni a szárazföldi csapatokat és a légvédelmi rendszert, valamint haditengerészeti erőket kell telepíteni a Finn-öbölbe.

A nyárra még biztonságosabbá válik a világ. Ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz, akkor a szövetségesek közös határvonala Oroszországgal több mint a kétszeresére nő, márpedig ezeket a határokat meg kell erősíteni

– mondta Medvegyev, aki szerint ebben az esetben véget kell vetni a balti-tengeri régió atommentes státuszáról való tárgyalásoknak, hogy helyreálljon az egyensúly.

A korábbi elnök arról is beszélt, hogy Oroszország eddig nem tett semmilyen hasonló intézkedést, és nem is tervezi, kivéve, ha rákényszerülnek. De felhívja a figyelmet arra, ha ez bekövetkezik, nem ők akarták így.

Medvegyev elmondta, hogy már korábban is voltak kísérletek arra, hogy a két országot „berángassák” a NATO-ba, ám az oroszoknak ezekkel az országokkal nincs területi vitájuk, mint Ukrajnával – írja a TASZSZ.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Dmitrij Medvegyev 2021. május 9-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok