Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij szerint Magyarország mások vérével keresi a pénzét

2022. április 14., csütörtök 19:41 | aznap frissítve

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy csütörtöki interjúban beszélt arról, hogy Oroszország 250 milliárd fontos bevételre tehet szert idén az energiaexportból, amelynek az embargóját Magyarország és Németország is gátolja.

Volodimir Zelenszkij azzal vádolta meg azokat az európai országokat, amelyek továbbra is vásárolják az orosz olajat, hogy mások vérével keresik a pénzüket. Az ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában

külön kiemelte Magyarországot és Németországot,

hangsúlyozva: blokkolják az energiaexport embargójára irányuló erőfeszítéseket, amelyekből Oroszország 250 milliárd fontos bevételre tehet szert idén.

Bár Ukrajna elismeri, hogy Berlin támogatta a szankciókat Oroszországgal szemben, azt nem nézi jó szemmel, hogy idáig ellenállt az olajeladásokkal kapcsolatos szigorúbb intézkedéseknek.

Néhány barátunk és partnerünk megérti, hogy most más idők járnak, ez már nem üzleti és pénzkérdés. Ez a túlélésről szól

– közölte Zelenszkij, aki arról is beszélt: még több fegyvert kell szállítani Ukrajnának, hogy védekezni tudjanak Oroszország támadásaival szemben.

Kiemelte az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, továbbá néhány európai országot, mondván: próbálnak segíteni, de további támogatásra van szükségük, ráadásul a lehető leghamarabb.

Ukrajna elnöke már korábban is bírálta Magyarországot és Németországot, sőt Orbán Viktor miniszterelnököt meg is szólította, hogy szavazza meg az oroszokkal szembeni szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és Magyarország ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól, valamint a magyar kormány engedjen át fegyverszállítmányokat, és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Orbán Viktor elutasította ezeket a kéréseket, mondván, azok ellentétesek Magyarország érdekeivel.

Zelenszkij szerint többeket táborokba szállítottak Oroszország mélyén

Az ukrán elnök emellett jelezte, hogy az orosz csapatok visszavonultak Ukrajna fővárosa, Kijev környékéről, egyúttal letettek arról, hogy az egész országot erőszakkal elfoglalják, ám tartanak attól, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök átcsoportosítja a csapatokat az ország keleti és déli részére, hogy ott foglaljon el területeket, és a véres konfliktusok sokáig elhúzódhatnak.

Információink szerint a több tízezer halotton kívül sokan eltűntek Mariupolban. Tudjuk, hogy az irataikat kicserélték, orosz útleveleket kaptak, és Oroszország mélyére szállították őket. Egyeseket táborokba, másokat más városokba. Senki sem tudja, mi történik velük, ahogy azt sem, hányan haltak meg

– mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy a mariupolihoz és a bucsaihoz hasonló vérengzések szűkítették az oroszokkal folytatott béketárgyalások lehetőségét.

A Bucsában történtek nehezítik a helyzetet. Nem rólam van szó, hanem Oroszországról. Nem lesz sok lehetőségük, hogy beszéljenek velünk

– szögezte le Zelenszkij, aki azt követően, hogy Bucsában járt, Putyint és az orosz hadsereget is háborús bűnökkel vádolta meg.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Ukrainian Presidential Press Ser / Reuters)

Rovatok