Index Vakbarát Hírportál

Bemutatjuk a szuperfegyvert, amellyel csapást mértek a Moszkvára

2022. április 14., csütörtök 17:25 | aznap frissítve

Az ukrán hatóságok szerint két Neptun rakétával lőtték ki a csütörtökön elsüllyesztett orosz hadihajót, a Moszkvát. Az ukrán hadsereg 2021 tavaszán jutott hozzá a nagy hatótávolságú cirkálórakéta-rendszerhez, amely képes akár háromszáz kilométerről is elpusztítani egy ötezer tonnás hajót.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Oroszország elismerte, hogy Moszkva nevű cirkálójuk csütörtökön kigyulladt a Fekete-tengeren. Ukrajna azt állítja, hogy a 12 500 tonnás cirkálót két, általuk kilőtt rakéta találta el. A BBC a délután folyamán beszámolt róla, hogy a mostanra már süllyedő hajót nem más találta el, mint két Neptun rakéta.

Oroszország mindeddig tagadta, hogy az ukránok támadták meg a hajót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem tudta megmondani a hadihajón történt robbanás okát. Mint fogalmazott: „Nem tudok semmit sem mondani. Ez a védelmi minisztérium hatásköre” – számolt be a Guardian

Ikonikus hadihajó

A Moszkva eredetileg Ukrajnában épült a szovjet időkben, és sokak szerint az orosz tengeri hatalom szimbólumát jelképezi a Fekete-tengeren. A rakétacirkálót korábban a szíriai konfliktusban vetette be Oroszország, ahol az országban lévő orosz erőket látta el tengeri védelemmel.

A cirkáló több mint egy tucat Vulkan elhárítórakétát, valamint tengeralattjáró és aknatorpedó elleni fegyvereket hordoz magával.  Az orosz erők a 2014-es Krím-annektálás óta vannak dominánsan jelen a Fekete-tengeren. A Moszkva szerepe meghatározó volt a mostani konfliktusban, ugyanis cirkálórakétákat képes kilőni bárhonnan Ukrajna irányába. 

A 186 méteres, 510 fős hadihajó legutóbb az invázió első napjaiban került világszerte címlapra, miután a Fekete-tengeri Kígyó-szigeteken megadásra utasított egy csoport ukrán katonát. 

Bizonyos elemeit a szigeten történteknek azóta cáfolták, így az sem teljesen egyértelmű, hogy a katonák hősiesen ellenálltak az orosz csapatoknak. Mindenesetre a bátorságukról szóló történet akkora hatással volt az ukránokra, hogy kitüntették őket.

Nem akármilyen rakéta

A Neptun cirkálórakéta-rendszert a kijevi hadmérnökök tervezték válaszul az oroszok fekete-tengeri fenyegetésére. A Kyiv Post szerint az ukrán haditengerészet csak 2021 márciusban kapta meg a háromszáz kilométeres hatótávolságú rakéták első szállítmányát.

A 870 kilogramm súlyú, 150 kilogrammos robbanófejet hordozó fegyverek akár ötezer tonnás célpontok megsemmisítésére is képesek, és radaros irányítással célozzák meg az ellenséges hajókat.

Összehasonlításképp: egy Neptun cirkálórakéta-rendszer körülbelül 11 darab A38 Hajó megsemmisítésére képes.

A rakéták akár 900 kilométer/órás sebességgel is haladhatnak – számolt be az Inews. Egy Neptun-hadosztály általában hat USPU–360 indítórakétával rendelkezik, amelyek képesek a 24 rakétából álló sorozat kilövésére.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Stringer / Reuters)

Rovatok