Index Vakbarát Hírportál

Kémkedett egy orosz doktoranduszhallgató, börtönbüntetésre ítélték

2022. április 14., csütörtök 06:01

Kémkedés miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy orosz doktoranduszt Németországban – írja az MTI.

Az ítélet szerint az Augsburgi Egyetem doktori iskolájának hallgatója az orosz titkosszolgálatnak készített kutatásokat. A 30 éves orosz férfi viszont tagadta bűnösségét.

Nem vagyok ügynök

– jelentette ki a tárgyaláson. Mindössze annyit ismert be, hogy nyilvánosan elérhető információkat adott át a müncheni orosz főkonzulátus egyik alkalmazottjának, akiről azóta kiderült, hogy az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatnak (SzVR) dolgozott.

Az orosz doktorandusz ezzel összefüggésben azt állította: nem tudott arról, hogy a főkonzulátus alkalmazottja orosz hírszerző, és különben sem gondolta volna azt, hogy az orosz titkosszolgálatot nyilvánosan elérhető információk érdekelnék.

Kísérleti űrrakétával foglalkozott

A Szabad Európa korábbi, a tárgyalás kezdetekor megjelent cikkében azt írják, hogy a férfi a vád szerint az Ariane nevű, fejlesztés alatt űrrakétáról adott át információkat az orosz titkosszolgálatnak. Az Ilnur N. néven azonosított doktorandusz az egyetem egyik professzorának segédjeként dolgozott egy, a rakétához kapcsolódó kutatáson. 

Az ügyészek azt állították, hogy a férfit legkésőbb 2019 novemberében szervezte be az orosz titkosszolgálat. A vád szerint a titkosszolgálatot az érdekelte, hogy miként áll az Ariane-rakétának a fejlesztése. 

Az ügyészek szerint a férfi 2500 eurót is kapott az orosz titkosszolgálattól az információkért. Ezenkívül azt is leszögezték, hogy az általa átadott információ egy része valóban nyilvános volt, de nem minden, és ezeket az egyetem egyik számítógépéről hozta el USB-vel. A férfit pont akkor vették őrizetbe tavaly júniusban, amikor egy információkat tartalmazó USB-t adott át a főkonzulátuson dolgozó, már említett kontaktjának. 

Rovatok