Index Vakbarát Hírportál

Már mintegy négyszázan haltak meg az árvizekben Dél-Afrikában

2022. április 15., péntek 18:01

Soha korábban nem tapasztalt mértékű természeti katasztrófa sújtja a Dél-afrikai Köztársaságot - mondta Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pénteken, miközben az ország keleti részét sújtó árvizek és sárlavinák halálos áldozatainak száma a legújabb adatok szerint már a négyszázat közelíti.

A veszteségmérleg péntekre 395-re emelkedett. Előző nap a hatóságok még 341 halálos áldozatot tartottak számon. Becslések szerint több mint 40 ezer embert érint a katasztrófa – írta meg az MTI. 

A legtöbb ember KwaZulu-Natal tartományban halt meg. Ebben a régióban sok helyen megszűnt a víz- és áramszolgáltatás, több autóút járhatatlanná vált a múlt hét végén kezdődött heves esőzések miatt kialakult áradásokban. Legalább 240 iskolaépület megrongálódott, és számos lakóház összedőlt, több híd beomlott. Az Indiai-óceán partján fekvő tartomány legnagyobb városának, Durbannek a teherkikötőjét kénytelenek voltak ideiglenesen lezárni. Az államfő a héten szükségállapotot hirdetett KwaZulu-Natal tartományban.

Az ítéletidő súlyos gondokat okozott a szomszédos Szabadállam és Kelet-Fokföld tartományokban is.

Az előrejelzések szerint további esőzésre kell számítani a térségben az elkövetkező napokban, fennáll a veszélye, hogy újabb áradások és földcsuszamlások lesznek. A hatóságok újabb vészhelyzetre és esetleges evakuálásokra készülnek.

Rovatok