Index Vakbarát Hírportál

A világ keresztényei elzarándokoltak Jézus utolsó útjára

2022. április 15., péntek 20:36

Két év szünet után ismét részt vehettek az egész világból a keresztény zarándokok a jeruzsálemi keresztúton.

Idén a koronavírus-világjárvány legutóbbi hullámának elmúlása és a beutazási korlátozások március 1-jei feloldása után külföldi zarándokok és turisták is újra részt vehettek a menetben, amelyen a pandémia miatt két évvel ezelőtt csak néhány ferences szerzetes vonult, betartva a fizikai távolságtartás szabályait, tavaly pedig csak a szentföldi keresztények járták végig Jézus útját a kereszttel a Golgotáig – írja az MTI.

A járvány előtti években a jeruzsálemi óvárosban több ezer katolikus keresztény zarándok járta végig hatalmas fakeresztekkel nagypénteken Jézus utolsó útját, a keresztutat. A hagyományoknak megfelelően a Via Dolorosán haladtak a hívők, akik útjuk végén eljutottak az idén már ismét nyitva tartó Szent Sír-bazilikába, az utolsó négy stációhoz, köztük a Golgotához és a Szent Sírhoz.

A Szent Sír-bazilikában, ahol sziklasírja található, nagypénteken reggel Pierbattista Pizzaballának, Jeruzsálem latin pátriárkájának az elnökletével megemlékeztek Jézus letartóztatásáról, tárgyalásáról, elítéléséről, megkínzásáról és keresztre feszítéséről. Ezt követte a nagypénteki keresztút a Via Dolorosán, amely mindenki számára nyitott.

Idén ismét több száz hívő érkezett.

A számos helyi lakos mellett újra jelen lehettek zarándokok is a világ minden tájáról, hogy hatalmas fakeresztekkel végigjárják Jézus útját, benne a 14 stációval. Ebben az évben különleges Jeruzsálemben a húsvét, ugyanis egybeesik a nyolc napig tartó és péntek este a széder vacsorával kezdődő zsidó pészachhal, valamint az évenként vándorló, holdhónap szerint kiszámolt, idén április 2-től május 2-ig esedékes muzulmán böjti hónappal, a ramadánnal.

Rovatok