Index Vakbarát Hírportál

Ha most lenne a második forduló, Macron győzne

2022. április 16., szombat 20:32

Az Ipsos felmérése szerint az elmúlt napokban valamelyest nőtt a különbség a két jelölt között: ha most rendeznék a második fordulót, Macron a szavazatok 55,5 százalékával legyőzné Le Pent.

Emmanuel Macron francia államfő újraválasztása esetén közvetlenül a miniszterelnök lesz felelős az ökológiai változtatásokért annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése felgyorsuljon – ígérte meg szombaton az elnök a Marseille-ben tartott nagygyűlésén.

Macron a több mint egyórás beszéde felét környezetvédelmi kérdéseknek szentelte a második legnagyobb francia városban, amelynek nemzetgyűlési képviselője az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában a szavazatok 22 százalékával harmadik helyen végzett, baloldali szuverenista Jean-Luc Mélenchon, az ő programjában hangsúlyos szerepet kapott az „ökológiai tervezés”.

A radikális baloldali jelölt választóinak meghódítása a két forduló közötti kampány egyik legfőbb tétje Macron és Le Pen számára is.

Az Ipsos közvélemény-kutató felmérése szerint a radikális baloldali tábor megosztott, 34 százalékuk várhatóan Macront fogja támogatni, 30 százalékuk feltételezhetően Le Penre szavaz, 36 százalékuk pedig valószínűleg otthon marad a második fordulóban.

A következő öt évben vagy ökológiai politikát folytatok, vagy semmilyet!

– jelentette ki Macron a kampánygyűlésén. Elmondta, hogy nem az elmúlt öt év politikáját kívánja folytatni újraválasztása esetén, hanem „teljes megújulást” javasol.

Olajat, gázt és szenet sem használnának

Újraválasztása esetére az elnök azt ígérte, hogy a miniszterelnök lesz közvetlenül felelős az „ökológiai tervezésért”, és a munkáját két „erős miniszter” segíti.

Az egyik feladata lesz Franciaországot az első olyan nagy nemzetté tenni, amely nem használ többé sem olajat, sem gázt, sem szenet.

A másik miniszter tervezi meg a közlekedési eszközök lecserélését, a beruházásokat a vasúti és folyami teherszállításba, gyorsítja fel a lakóház-felújítási programokat, valamint dolgozik a víz, a levegő és az élelmiszer-ellátás minőségének javításáért.

Macron „klímaszkepticizmussal” vádolta Marine Le Pent, aki két nappal ezelőtt jelezte, megválasztása esetén felszámol minden szélerőművet, mert azok „szennyezik a tájakat.  

Nem egyszerűen köztársasági elnököt választunk, hanem civilizációt is: vagy közösen építjük a jövőnket, vagy veszélybe sodorjuk azt

– mondta Macron a kihívója programjára utalva.

Rovatok