Index Vakbarát Hírportál

Már a kezükben érzik az oroszok a Földközi-tenger kijáratát

2022. április 17., vasárnap 09:59

Oroszország állítása szerint hadseregüknek sikerült megszerezni az ellenőrzést a régóta ostromlott kikötőváros, Mariupol fölött. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezzel szemben azt állítja, hogy bár katonáik be vannak kerítve, még mindig harcban állnak a támadókkal.

Az egykor félmilliós lakosú város jelenleg romokban van. Egy tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a várost gyakorlatilag „eltörölték a föld színéről”, hangzott el az amerikai ABC televíziócsatorna adásában

Kijev külterületén sűrű füst száll fel egy katonai üzem területéről. Az orosz erők megtorló támadásokat indítottak a Fekete-tengeri flotta zászlóshajójának, a Moszkvának az elsüllyesztése miatt. A csatorna megerősítette, hogy újabb amerikai katonai szállítmányok érkeztek az országba.

A Kreml szerint Mariupolt az orosz erőknek sikerült „megtisztítaniuk”, a még harcoló ukrán haderőt körbevették. Elmondásuk szerint az ő egyetlen esélyük, ha leteszik a fegyvert, és megadják magukat. A hírek szerint az ukrán erők ezt még hat órával az ultimátum lejárta után sem tettek ennek eleget. Volodimir Zelenszkij újabb humanitárius folyosó megnyitását követeli, amelyen keresztül civileket menekíthetnének ki a városból. 

Amennyiben az orosz közlések igaznak bizonyulnak, ez lehetővé teszi számukra, hogy szárazföldi folyosón összeköttetést hozzanak létre a Krím félsziget és a donbászi régió között, ahonnan az Egyesült Államok hírszerzési forrásai szerint újabb offenzívát terveznek a következő napokban.

Ha Mariupol elesett, vége lehet a béketárgyalásoknak  

Szombaton az ukrán elnök úgy nyilatkozott, hogy ha az Orosz Föderáció megsemmisíti a Mariupolt védő ukrán hadsereget, akkor az a további béketárgyalásokat ellehetetleníti.

Mariupol olyan, mint tíz Borodjanka. Azt akarom mondani, ha a katonaságunkat megsemmisítik, akkor véget vetünk minden tárgyalásnak

– fogalmazott az ukrán elnök. Elmondása szerint nem kereskednek területekkel és az embereikkel.

Zelenszkij április 10-én az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárost a „háború szívének” nevezte, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben.

Minél erősebb a pozíciónk Mariupolban, annál erősebb lesz a pozíciónk az ország keleti részén, a Donyec-medencei régióban, és ha erősebbek vagyunk ott, akkor közelebb kerül hozzánk a tárgyalás lehetősége, és előnyösebb helyzetben leszünk a tárgyalásokon Moszkvával szemben

– fogalmazott az ukrán államfő.

Véleménye szerint ellenkező esetben az sem biztos, hogy egyáltalán folytatódnak a béketárgyalások, mert az orosz csapatok visszatérnek a már felszabadított területekre, így Moszkva már nem lesz érdekelt a párbeszéd folytatásában.

Mariupol városa gyakorlatilag az invázió kezdete óta ostrom alatt áll, feltételezések szerint csak a polgári áldozatok száma több tízezer lehet.

Miért ilyen fontos Mariupol az oroszoknak? 

Oroszország egész történelme során küzdött azzal a problémával, hogy biztosítsa kijáratát a meleg tengereken, így az Azovi- és a Fekete-tengeren keresztül a Földközi-tengerre. Ennek érdekében tört ki több alkalommal is háború Törökországgal, amely ellenőrizheti a két kulcsfontosságú kijáratot a Fekete-tengerről a Márvány-tengerre, nevezetesen a Boszporuszt és a Dardanellákat.

Ahogy azt korábban Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az Indexnek kifejtette, Oroszország valószínűleg arra készül, hogy partra szálljanak Odessza városánál. Az oroszok már ellenőrzésük alatt tartják Odesszától keletre az Azovi-tenger partját, körbezárták Mariupol városát, és ha ezeket Odesszával együtt elfoglalják, akkor gyakorlatilag egy széles folyosó nyílik számukra a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságtól indulva délkelet felé a Krím félszigeten át Odesszáig.

Ha pedig ezt az egybefüggő területet ellenőrzésük alá vonták, akkor gyakorlatilag ellenőrzik Ukrajna déli, tengeri szakaszát. A háború folytatásának szempontjából ennek pedig azért van jelentősége, mert ha az ország déli részén megtörték az ukrán ellenállást, akkor megindulhat a szárazföldi invázió északi irányba az ország középső része felé.

Putyin elnök többször is hangsúlyozta az elmúlt hetekben, amikor a háború megindításának szükségességéről beszélt, hogy ezzel a katonai akcióval régi történelmi igazságtalanságot akar helyrehozni, amire most mutatkozik lehetőség. Ennek egyik fontos eleme az akadálytalan kijutás biztosítása a meleg tengeri kijáratok felé.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Mariupol városáról készült légi felvétel 2022. április 12-én. Fotó: Andrey BORODULIN / AFP)

Rovatok