Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk a Hurrikánt, amely rettegésben tartja az ukránokat

2022. április 18., hétfő 06:58

A 220 milliméteres BM-27 Uragan önjáró többszörös rakétavető rendszert a 60-70-es években fejlesztették ki és 1975-ben állították szolgálatba, hogy növeljék a Szovjetunió rakétatüzérségének megsemmisítési tartományát. A Hurrikán akár 30-35 kilométerről képes tüzelni.

Mint minden többszörös rakétavető rendszer esetében, a rakétavető képességét maga a rakéta befolyásolja, ugyanis ezek határozzák meg az Uragan lőtávolságát és a megsemmisítés területét. Az egyik legelterjedtebb a 9M27F rakéta, robbanékonysága magas, valamint széteső robbanófejjel rendelkezik. Ez a lövedék az egyik legsokoldalúbb, és számos célpont megsemmisítésére szolgál, ezért az orosz hadsereg rendszeresen használja városok ágyúzására – írja az Unian.

Ennek a lövedéknek a hatótávolsága akár 35 kilométeres is lehet, a robbanófej pedig csaknem 52 kilogramm robbanóanyaggal rendelkezik, amely

amikor földet ér, akár három méter mély és 8 méter átmérőjű krátert is hagyhat maga után.

Az enyhén páncélozott járművek legénységének elpusztítására a 9M27K kazettás lőszerek 9N24/210/235 típusait használják, amelynek robbanásai mintegy 500 szilánkot is képesek termelni egy 300-1100 négyzetméteres területen. Ebben a lövedékben 30 robbanófej található. 

A legnagyobb veszélyt a polgári lakosságra a 9M27K3 lövedékek jelentik, amelyek mindegyike 312 darab PFM–1 gyalogsági aknát tartalmaz. A 16 ilyen rakétából álló sorozatlövés lehetővé teszi egy legalább 60 hektáros terület „bevetését” gyalogsági aknákkal akár 34 kilométer távolságban.

Ezzel szemben a PFM–1 akna rendkívül „aljas”. Egészen kis méretű (hossza 12 centiméter, szélessége 6,4 centiméter, vastagsága 2 centiméter), ami megnehezíti az észrevételét, emellett műanyag tokkal rendelkezik.

Ahhoz, hogy működjön, elég mindössze 5 kilogrammos terhelés, és a robbanóerő, ami valójában mindössze 4 gramm, elegendő ahhoz, hogy letépje egy ember lábát. 

A „Hurrikán” páncéltörő az elaknásítást legfeljebb 35 kilométeres távolságban végzi a PTM–1 és a PTM–3 aknákkal. Négyszögletes tárolóknak tűnnek, egyenként 1,1 és 1,85 kilogramm robbanóanyaggal.

A PTM1 és PTM3 önfelszámolóval rendelkezik, így 3-40 órán belül bármikor felrobbanhatnak maguktól. Ezért az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat azt kéri, hogy a gyanús tárgyakat semmi esetre se közelítsék meg, hanem azonnal hívják a mentőket.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: A BM 27 Uragan önjáró többszörös rakétavető rendszer. Fotó: Wikipédia)

Rovatok