Index Vakbarát Hírportál

Már halálos áldozatai is vannak a Sanghajban tomboló koronavírusnak

2022. április 18., hétfő 10:56

A metropolisz lezárása óta a kínai állami hírügynökség most először adott hírt koronavírus következtében elhunytakról. Három időskorú ember vesztette életét a vesztegzár alatti városban.

A sanghaji egészségügyi hatóságok hétfői közlése szerint a Covid–19 miatt három olyan idős ember hunyt el, akik egyéb súlyos krónikus betegségük (stroke, rák, cukorbetegség) miatt nem vették fel a védőoltást − írta az MTI. Az áldozat egy 81 és egy 91 éves nő, valamint egy 91 éves férfi volt. Mindhármukat kórházban ápolták, de vasárnapra elvesztették az orvosok az életükért folytatott harcot. 

A kínai állami média adatai szerint április 5-én több mint 92 millió 65 év feletti állampolgáruk, köztük 20,2 millió 80 év feletti nem volt teljesen beoltva. Az omikron-variáns a 25 milliós Sanghajban márciusban 372 ezer embert fertőzött meg, de eddig nem volt ehhez köthető haláleset. Bár ezalatt sokan hunytak el idősotthonokban, de az egészségügyi hatóságok eddig ezt más betegség következményének tulajdonították. 

Csökkent a fertőzöttek száma Sanghajban

A hétfői adatok szerint csökken a fertőzöttek száma, ugyanis 22 248-at, azaz 10 százalékkal kevesebb koronavírusos esetet jelentettek, mint egy nappal korábban. Köztük alig voltak tünetesek: összesen 2417-en, ami 25 százalékos mérséklődést jelent a vasárnapihoz képest. 

Sanghajban egy hónap alatt kétszázmilliónál is több nukleinsavas tesztet végeztek, április 4-én a totális vesztegzár alatt a teljes, 26 millió lakosú várost letesztelték mindössze 24 óra alatt. Azóta már több körben végeztek antigéngyorsteszteket azokban a lakónegyedekben, ahol találtak fertőzöttet, naponta egy hétig. 

A város nyugati és keleti oldalának kétlépcsős lezárása helyett április elején vezették be a teljes vesztegzárat, ami alatt a tesztelésen kívül egyáltalán nem léphettek utcára a lakosok. Ennek következtében akadozott az élelmiszer-ellátás, sokan nem jutottak szükséges gyógyszereikhez, hiába működött az online rendelés rendszere. 

Múlt héten azoknál a lakónegyedeknél, ahol 14 napja nem találtak fertőzöttet, feloldották a vesztegzárat, amennyiben a környezetükben sem jelentettek fertőzöttet. 

Vesztegzár alatt más kínai városok is

Noha a tömegtesztelések miatt az esetek nagy részét Sanghajból jelentették, a 13 milliós Xian városában péntektől négynapos korlátozás lépett életbe, a szórakozóhelyeket és éttermeket bezárták, a tömegközlekedési eszközöket nem használhatják − írja a Guardian. Decemberben a delta-variáns miatt ez a város került hetekig tartó vesztegzár alá. A Jiangsin tartománybeli Suiningben a hatóságok csaknem 900 ezer ember tömeges vizsgálatát végezték el, és felfüggesztették a vonatközlekedést. Csilin tartományban feloldották a korlátozást, de a hatóság továbbra is figyelmeztette a lakosokat, hogy a hasonló esetekre legyen egy hónapra elegendő élelmiszer-tartalékuk otthonukban. 

Rovatok