Index Vakbarát Hírportál

Kórházba került Alberto Fujimori

2022. április 18., hétfő 08:02

Szédülés miatt kórházba szállították Alberto Fujimori volt perui elnököt – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

A 83 éves férfi vasárnap hajnalban került kórházba, ahol rendkívül heves szívdobogást (tachycardia) állapítottak meg nála – számolt be közleményében a perui EsSalud társadalombiztosítási és egészségügyi intézmény. A volt elnök állapotát, aki az elmúlt hónapokban szív- és légzési problémákkal küzdött, stabilizálták, megfigyelésre egy limai kórházban marad.

Fujimori 25 éves börtönbüntetését tölti az emberi jogok súlyos megsértése miatt, de egy márciusi bírósági döntés után korai szabadulásban reménykedik.

Az elítélt exelnöknek utóda, Pedro Pablo Kuczynski adott elnöki kegyelmet humanitárius okokra, megromlott egészségére hivatkozva 2017-ben, de ezt a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette. A testület döntését azonban márciusban az alkotmánybíróság megváltoztatta, kimondva, hogy Fujimori mégis kiszabadulhat, vagyis a kegyelem így ismét hatályba lép.

Fujimori 1990 és 2000 közötti hivatali ideje alatt a biztonsági erők szigorúan lecsaptak a baloldali és állítólag felforgató erőkre, a parlamentet pedig megfosztották hatalmától. Abban az időben az államot a Fényes Ösvény maoista terrorszervezet fenyegette, amely ellen könyörtelenül léptek fel az állami hatóságok. Fujimorit 2000-ben korrupcióval vádolták meg, ami miatt Japánba menekült. Chilében fogták el öt évvel később, ahonnan kiadták Perunak.

Ezt követően több ügyben is elmarasztalta a bíróság. A legsúlyosabb ítéletben gyilkosság, emberrablás és testi sértés miatt mondták ki bűnösnek a Grupo Colina halálbrigád tevékenysége miatt, amely baloldaliakkal vagy annak bélyegzett emberekkel végzett Fujimori elnökségének első éveiben.

Rovatok