Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson ellen eljárás indul a parlament félrevezetése miatt

2022. április 19., kedd 18:13

Az angol parlamenti képviselők szavazni fognak arról, hogy Boris Johnson hazudott-e a parlamentnek a karanténbulik ügyében. A miniszterelnök azzal szembesült, hogy új vizsgálatot akarnak indítani amiatt, hogy „félrevezette” a parlamentet, amikor azt mondta, hogy a Downing Street minden koronavírus-szabályt betartott.

Boris Johnson reményei, hogy gyorsan kezeli a lezárások alatti bulik politikai következményeit, ma kudarcot vallottak, miután a házelnök jóváhagyta, hogy szavazzanak arról,  indítsanak-e  vizsgálatot ellene a parlamentben történt félrevezetés miatt.

Sir Lindsay Hoyle jóváhagyta a munkáspártiak tervét, hogy csütörtökön vitát és szavazást tartsanak a miniszterelnök tavalyi, a szószékről elhangzott állításával kapcsolatban, miszerint a Downing Streeten minden zárlatra vonatkozó szabályt betartottak.

Az ügy előzménye, hogy 2020-ban és 2021-ben tucatnyi 50 fontos bírságot szabtak ki a koronavírus-törvények megszegéséért, többek között magára a miniszterelnökre és feleségére, Carrie-re is.

A képviselők szavazni fognak Keir Starmer indítványáról, amely az alsóházi titoktartási bizottság elé utalja őt azzal kapcsolatban, hogy szándékosan vezette-e félre a parlamenti képviselőket. 

A bizottságnak jogában áll jelentéseket és dokumentumokat beidézni. Ez azt jelenti, hogy a képviselők kérhetik a Downing Street-i zárlatos gyűlésekről szóló, Sue Gray vezető köztisztviselő által készített vizsgálat teljes változatát és minden esetleges fényképes bizonyítékot.

Bár a konzervatívok 80 fős többsége azt jelenti, hogy a kormány szinte biztosan megnyeri a szavazást, és blokkolni fogja a vizsgálatot, a vita így is a címlapokon marad egy olyan időszakban, amikor a miniszterelnök szeretne más témákat előtérbe helyezni.

A Munkáspárt is reméli, hogy a törvénysértés miatt dühöngő, vonakodó torykat arra készteti, hogy tartózkodjanak a szavazástól. 

Boris Johnson várhatóan ma délután nyilatkozatot tesz a képviselőknek, és a várakozások szerint bocsánatot kér a karanténpartik ügyében a Covid-szabályok megsértéséért a zárlatról szóló törvények megszegése miatt kapott büntetőfelhívásért – írja a Daily Mail. Korábban visszautasította az ellenzéki pártok felszólítását, hogy mondjon le, miután, ahogy arról beszámoltunk, pénzbírságot osztottak ki, összesen húsz esetben.

Rovatok