Index Vakbarát Hírportál

Lavrov: Megkezdődött az Ukrajna elleni hadművelet következő szakasza

2022. április 19., kedd 14:01

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrát támadta Ukrajnában. Véleménye szerint a civilek megtámadása szörnyű cselekedet. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ukrajnai helyzet az Egyesült Államok és a Nyugat azon vágyának következménye, hogy uralják a világot.

Megkezdődik „az ukrajnai különleges katonai művelet” következő szakasza, amelynek célja de facto a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság teljes felszabadítása – nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden az India Todaynek adott interjújában.

A kelet-ukrajnai hadművelet célja, ahogy azt már a kezdetektől fogva bejelentették, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság teljes felszabadítása. Ez a hadművelet folytatódni fog, kezdődik a következő szakasza, és úgy gondolom, hogy ez fontos pillanat lesz.

A Moszkva cirkáló elsüllyedésével kapcsolatos kérdésre a külügyminiszter azt válaszolta:

Ez a védelmi minisztérium dolga. Elmagyarázták, mi történt. Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni.

Az orosz külügyminiszter az interjúban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ukrajnai helyzet az Egyesült Államok és a Nyugat azon vágyának következménye, hogy uralják a világot.

Hozzátette, hogy a háború „valódi oka a legtöbb ország önelégültsége a második világháború után (…) Megszegték az orosz vezetésnek tett ígéreteiket, és a Szovjetunió eltűnése után megkezdték a NATO keleti terjeszkedését. Azt mondták, hogy ez egy védelmi szövetség, és nem jelent veszélyt az orosz biztonságra” – fogalmazott Lavrov.

Szerinte már 2003-ban, amikor Ukrajnában újabb elnökválasztást tartottak, a Nyugat nyilvánosan és nyíltan követelte az ukránoktól, hogy „választanod kell, hogy Oroszország vagy Európa mellett állsz”.

2013-ban az ukrán elnök arra kérte az EU-t, hogy halasszák el a társulási megállapodás aláírását, mi pedig azt javasoltuk, hogy mi hárman – Oroszország, Ukrajna és az EU – üljünk össze és beszéljük meg a továbblépést

– magyarázta a külügyminiszter, aki azt állította, hogy az EU elutasította a javaslatot, és állítólag azt mondta Oroszországnak, hogy ez nem az ő dolguk.

Szergej Lavrov az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök vádjára reagálva elmondta, hogy az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrát támadta. Kiemelte, hogy a civilek megtámadása szörnyű cselekedet.

A hadseregünk csak a katonai infrastruktúrát vette célba, nem a civileket. Az ukrán hadsereg civileket használt emberi pajzsként

– fogalmazott. Hozzátette: „A Nyugat nem figyel a tényekre. Olyan hamis dolgokra hívják fel a figyelmet, mint amit például Bucsáról mondtak. Három nappal azután hozták fel Bucsát, hogy a helyi ukrán polgármestere büszkén kijelentette, hogy a város visszakerült az ellenőrzésük alá.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én „különleges katonai hadműveletet” hirdetett Ukrajnában, válaszul a donbászi köztársaságok vezetőinek segélykérésére. Hangsúlyozta, hogy Moszkva tervei között nem szerepel ukrán területek megszállása, a cél az ország demilitarizálása és „nácitlanítása”.

(Borítókép: Szergej Lavrov 2022. március 24-én. Fotó:  Kirill Kudryavtsev / Pool / Reuters)

Rovatok