Index Vakbarát Hírportál

Sanghajban továbbra is a zéró koronavírus politikája él, de a gyárakban újraindul a termelés

2022. április 19., kedd 17:53

Sanghaj arra készül, hogy enyhítse a 26 millió lakosú város lezárását. A hatóságok remélik, hogy a koronavírus terjedése szerdára már főként a karanténlétesítményekre korlátozódik.

A gyárak zárt rendszerben térnek vissza a termeléshez, a Tesla alkalmazottai pedig a hírek szerint a helyszínen töltik az éjszakát.

A világjárvány kezdete, Vuhan óta a legsúlyosabb járványkitörés közepette Sanghaj továbbra is naponta több tízezer megbetegedéssel számol, a legtöbbet a karanténban vagy elkülönítésben lévő emberek körében. A tisztviselők célul tűzték ki, hogy szerdára elérik a „zéró koronavírust közösségi szinten” – írja a  Guardian.

Jelenleg minden pozitív esetet el kell különíteni, többnyire tömeges, kollégiumi jellegű raktárakban vagy kórházakban, ha kezelésre lenne szükség. A közösségi szintű zéró koronavírus akkor érhető el, ha a helyi lakosság körében a karanténon és az elkülönítő létesítményeken kívül nem történik további terjedés. Az ilyen cél elérése más városokban a közelmúltbeli járványkitörések során a korlátozások enyhítéséhez vezetett.

A hétfőn észlelt új helyi fertőzések száma 19 442-re csökkent az előző napi 21 395-ről, a karanténzónákon kívül 550 esetet találtak, szemben az előző napi 561-gyel.

Sanghaj új célját egy szombati hivatalos beszédben közölték a város kommunista pártjával, iskolákkal és olyan szervezetekkel, amelyek nem kívánták a nevüket vállalni, mivel az információ nem nyilvános. Kína továbbra is kitart a zéró koronavírus politikája mellett, annak ellenére, hogy a rendkívül fertőző omikron-törzs elterjedt az egész országban.

„A kínai lakosság a védőoltásoknak köszönhetően bizonyos fokú immunitással rendelkezik, és nincs kitéve a vírusnak sem, mert olyan jól kezelték azt” – mondta Robert Booy professzor, a Sydney-i Egyetem fertőző betegségek és vakcinák szakértője.

A Sanghajban tomboló járvány áldozatairól ide kattintva olvashat. A kínai hatóság szigoráról pedig megírtuk, hogy a kijárási tilalom ellenére az utcákra kilépő tüntetőket hogyan fékezték meg.

Rovatok