Index Vakbarát Hírportál

Svájcban egy időre legális lesz a kannabisz

2022. április 19., kedd 19:50

Engedélyezik a svájci Bázel néhány száz lakójának, hogy a nyár végétől átmenetileg legálisan vásároljon élvezeti célra kannabiszt.

Svájcban már tavaly májusban elvi engedélyt adtak a hasonló, korlátozott idejű kísérletekre, de a bázeli az első konkrét projekt, amely elnyerte kedden a Szövetségi Egészségügyi Hivatal engedélyét. A hatóság szerint a kísérlet célja olyan „alternatív szabályozási formák” – köztük az ellenőrzött gyógyszertári értékesítés – kipróbálása, amelyek egy jövőbeni szabályozás alapját képezhetik.

Svájcban jelenleg tilos a kannabisz termesztése, importja, előállítása és értékesítése, ennek ellenére ez a legelterjedtebb tiltott szer az országban. A kannabisz feketepiaca virágzik, és felmérések szerint a svájciak többsége is helyesli, hogy új módon közelítsék meg a kérdést.

A bázeli projekt a nyár végétől indul az önkormányzat, a Bázeli Egyetem és az Egyetemi Pszichiátriai Klinika részvételével. Négyszáz résztvevő különböző kannabisztermékeket, például szárított kannabiszvirágot vagy hasist vásárolhat két és fél éven át a város patikáiban, és rendszeresen kikérdezik őket arról, hogy milyen hatást gyakorol e termékek fogyasztása fizikai és lelki egészségükre.

Leginkább arra kíváncsiak, változnak-e a fogyasztási szokások, ha legálisan lehet hozzájutni a kannabiszhoz.

A projektben való részvételre olyan felnőtt bázeli lakosok jelentkezhetnek, akik már most is rendszeres marihuánafogyasztók. A résztvevők, akiket még nem választottak ki, nem adhatják tovább másnak a legálisan vásárolt drogot, a tilalom többszörös megsértőit kizárják a projektből.

A kannabiszt a kísérleti projekthez a Pure Production svájci cég szállítja, amely kutatási célból felmentést kapott a kábítószer-tilalom hatálya alól – írja az MTI.

A németországi legalizációs intézkedésekről ide kattintva olvashat.

Rovatok