Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet ingyen belépni Velencébe, ha egy napra megyünk

2022. április 19., kedd 16:46

A velencei egynapos utazóknak legfeljebb tíz eurót kell fizetniük a városba való belépésért.

A velencei hatóságok azt tervezik, hogy akár tíz eurót (3726 forintot) is felszámítanak a kirándulóknak a lagúnák városába való belépésért, mivel a húsvéti hétvégén a látogatók száma elérte a világjárvány előtti szintet – írja a Guardian.

Az előzetes foglalási rendszer egy weboldalon keresztül júniusban egy hat hónapos kísérleti időszakkal indul, jövő januárban pedig teljeskörűen életbe léphet.

„Azok, akik foglalnak, ösztönzőket kapnak majd, például kedvezményeket a múzeumokba való belépéskor. A belépési díj meghatározásához napi negyven- vagy ötvenezer látogatóban fogjuk meghatározni a maximális küszöbértéket” – mondta Simone Venturini, Velence turisztikai tanácsosa a La Repubblicának. 

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere szerint a város a világon elsőként hajtja végre ezt a nehéz kísérletet.

A belépődíjra vonatkozó tervek már azóta készülnek, hogy az intézkedést az olasz kormány 2018 végén jóváhagyta mint megoldást a tömegturizmusra egy olyan városban, amely a koronavírus-járvány előtt becslések szerint évente harmincmillió embert vonzott. Ezt a számot a járvány lerombolta, és bár a látogatók visszatértek, a húsvéti hétvége volt az első igazi jele annak, hogy a turisztikai ágazat újra fellendül, mivel több mint 125 ezer ember töltötte meg Velence tereit és sikátorait.

Velencében újraindul a turizmus, és ez friss levegőt jelent a turisztikai szereplők számára

– közölte Brugnaro.

Ma már sokan megértették, hogy a foglalási rendszer a helyes út a turizmus kiegyensúlyozottabb irányításához.

Az intézkedés az egynapos kirándulókra vonatkozik, akiknek előre kell foglalniuk, és

három és tíz euró közötti összeget kell fizetniük, attól függően, hogy a város mennyire zsúfolt aznap, amikor látogatni akarják.

A Veneto régióban élők számára is kötelező lesz a foglalás, annak ellenére hogy mentesülnek a díjfizetés alól, míg a következő hetekben bejelentik a többi mentesség listáját, például ha temetésre vagy rokonlátogatásra kell a városba jönni.

Azok, akik éjszakára maradnak, mentesülnek a díj alól, mivel idegenforgalmi adót fizetnek.

A terv végső soron a város kulcsfontosságú pontjain kapuk felállítását is magában foglalhatja.

Velence a hétvégén újabb forgalmas időszakra készül, a világ legrégebbi és legnagyobb művészeti fesztiváljának, a Biennálénak a megnyitójával, hétfőn pedig nemzeti ünnep lesz.

A belföldi lehúzásokról korábban itt írtunk a húsvéti belépődíjak kapcsán.

Rovatok