Index Vakbarát Hírportál

Drámaian nőtt a nemi betegségek előfordulása a Covid alatt Amerikában

2022. április 21., csütörtök 07:14

Jelentős növekedést tapasztalt az Egyesült Államok Járványügyi Hivatala a nemi betegségek előfordulási gyakoriságában a koronavírus-járvány alatt. Ez különösen az új szifilisz és gonorrhrea eseteket érinti.

A szifilisz esetében az emelkedés 15 százalék az utolsó koronavírusmentes évhez, vagyis 2019-hez képest. Ami ennél is sokkolóbb: 2016 óta az esetek 235 százalékkal váltak gyakoribbá. Ez különösen aggasztó, mivel ilyen fertőzés esetén a spontán vetélés, illetve a terhesgondozás elmaradása esetén halva szülés is előfordul.

A problémát ráadásul valószínűleg alábecsüljük, az esetek jelentős része nem kerül diagnosztizálásra. A jelenség, vagyis a nemi betegségek gyakoribbá válásának magyarázata jelenleg nem egyértelmű, a járványügyi szakemberek szerint elsősorban az oktató- és gondozóprogramok szünetelésével magyarázható. Jonathan Mernim, a CDC HIV-vel foglalkozó részlegének vezetője szerint:

A koronavírus-járvány alatt sokszor úgy éreztük, mintha megállt volna körülöttünk az idő. Ahogy látjuk, ez nem vonatkozott a nemi betegségekre.

Magyarországról az utolsó elérhető kimutatás 2020-ból származik, amely stagnálást mutatott az előző évekhez képest. Az ukrán háború, illetve a menekülthullám ebben változást hozhat, mivel a háború sújtotta országban már a konfliktus előtt is komoly volt az AIDS, illetve HIV.

Ezen természetesen az egészségügyi intézmények pusztulása, illetve katonák által elkövetett nemi erőszakos bűncselekmények tovább rontanak. Ráadásul az Ukrajnát a fertőző betegségek elleni küzdelemben békeidőben segítő szervezetek, például az Orvosok Határok Nélkül, illetve az amerikai USAID a jelenleg is tartó háború miatt átmenetileg felfüggesztették a tevékenységüket. 

(Borítókép:  Noam Galai / Getty Images)

Rovatok