Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Az Egyesült Államok kitiltja az orosz felségjelzésű hajókat az amerikai kikötőkből

2022. április 21., csütörtök 18:02

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, amelyen újabb segélyt jelentett be Ukrajnának, de az orosz hajók kitiltásáról és egy menekültprogramról is beszélt.

Több bejelentést is tett a Fehér Házban elmondott csütörtöki beszédében Joe Biden amerikai elnök. A demokrata párti politikus elmondta, hogy az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros (mintegy 270 milliárd forintos) segélycsomaggal támogatja Ukrajnát. 

Az új csomag lőszereket és drónokat is tartalmaz majd.

Mindehhez jövő héten kér felhatalmazást a kongresszustól, amiért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már ki is fejezte köszönetét.

A CNN tudósítása szerint az amerikai elnök Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel is beszélt, aki helyi idő szerint csütörtök reggel találkozott a Fehér Házban Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval is.

Biden szerint jó beszélgetést folytattak ukrán kollégájával, aki elmondása szerint megköszönte az amerikai emberek támogatását. 

Az amerikai pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy további ötszázmillió dollár támogatást nyújt Ukrajnának, hogy ezzel segítse a kormány működését, egyebek mellett a fizetések folyósításában és a szolgáltatások fenntartásában.

Kitiltják az orosz hajókat az amerikai kikötőkből

Joe Biden azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok kitiltja az orosz felségjelzésű vagy más, orosz cégekhez köthető hajókat.

Egyetlen olyan hajó, amely orosz zászló alatt hajózik vagy amely orosz érdekeltségek tulajdonában áll vagy orosz érdekeltségek üzemeltetik sem köt ki amerikai kikötőben és nem kap hozzáférést a szárazföldünkhöz. Egyetlenegy sem

– jelentette ki az amerikai elnök.

Új menekültprogram

Az amerikai elnök tájékoztatójában egy új program létrehozásáról is beszélt, amelynek lényege, hogy ideiglenesen befogadnák az ukrán menekülteket.

A program segítségével az Egyesült Államok körülbelül százezer ukrán állampolgár fogadna be.

Az Egységben Ukrajnáért elnevezésű program lehetővé teszi, hogy az amerikai támogatóval rendelkező ukránok legfeljebb két évig az Egyesült Államokban tartózkodhassanak, de ez nem jelenti azt, hogy egyenes út vezetne számukra az állampolgárság megadásához.

Joe Biden beszédében kétségbe vonta az oroszok azon csütörtöki bejelentését, mely szerint az Azovstal acélgyár kivételével teljesen elfoglalták Mariupolt, szerinte mindez még kérdéses.

Az orosz–ukrán konfliktus eseményeit az Index folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép: Joe Biden 2022. április 21-én. Fotó: Win McNamee / Getty Images)

Rovatok