Index Vakbarát Hírportál

Sanghaj rögtönzött karanténtáborokba küldi a kiszolgáltatott időseket

2022. április 21., csütörtök 13:31

Az éjszaka közepén kirángattak két idős embert otthonukból, és egy kormányzati karanténközpontba szállították őket, amiért a nyilvántartásuk szerint pozitív koronavírustesztet produkáltak. Minden pozitív esetet el akarnak távolítani a közösségekből, hogy megállítsák a koronavírus terjedését.

Kedden hajnali 2 óra után, az éjszaka közepén jöttek, dörömböltek egy sanghaji lepukkant lakótelep egyik lakásának ajtaján. Amikor senki sem nyitott ajtót, feltörték a zárat és berontottak, felrázva egy 92 éves asszonyt az ágyából.

A látogatók azt követelték, hogy vigyék az asszonyt és 74 éves fiát egy karanténközpontba, mert a nyilvántartás szerint mindkettőjük tesztje pozitív volt a Covid–19-re öt nappal korábban, április 14-én. Amikor az idős asszony nem volt hajlandó elmenni – a fiával azóta negatívak lettek –, állítólag kirángatták az ágyból, és a CNN értesülései szerint a padlóra taszították. A legrosszabbtól tartva a fia segített neki felöltözni, és beleegyezett, hogy eleget tegyen a kérésnek.

Az eseményekről szóló beszámoló, amelyet az asszony unokája, Zhi Ye, egy Sanghajban született és nevelkedett egykori újságíró online posztjaiban közölt, sokkolta és dühítette a kínai közösségi médiát.

A hidegvérű kegyetlenségnek és erőszaknak nincs határa

– állt a legfőbb komment Zhi Ye bejegyzése alatt a Weibón, a kínai, Twitterhez hasonló szolgáltatáson.

A közfelháborodás közepette a helyi kormány kedd este közleményt adott ki, amelyben megerősítette, a két idős lakost késő este karanténba szállították. A közlemény szerint a két idős lakó, miután beszélt a rendőrökkel, utána beleegyezett az átszállításba, tehát „önként” szállt be a kocsiba.

Zhi Ye nagymamája egyike a sok idős sanghaji polgárnak, akiket az elmúlt napokban kormányzati karanténba vittek, mivel a hatóságok fokozzák erőfeszítéseiket, hogy minden pozitív esetet eltávolítsanak a közösségekből, hogy véget vessenek a Covid terjedésének a kijelölt helyeken kívül.

A tömeges átszállításra akkor került sor, amikor Szun Csunlan kínai miniszterelnök-helyettes, az ország Covid–19-kezeléséért felelős legmagasabb rangú tisztviselő hétfőn megesküdött, hogy mindenkit, akinek a tesztje pozitív koronavírusra, a közeli ismerőseikkel együtt karanténba küldik, „kivétel, levonás és késedelem nélkül”.

Szun egy szombati interjúban azt mondta, hogy Sanghajban várhatóan hamarosan véget érhet a közösségben a fertőzés terjedése, és az eseteket csak a karanténközpontokban fogják kimutatni. A szigor továbbra is jelentős Sanghajban, pedig korábban megírtuk, hogy elkezdték enyhíteni a korlátozásokat.

(Borítókép: Védőruhás munkások fertőtlenítenek egy régi lakott területet Sanghajban 2022. április 15-én. Fotó: Aly Song / Reuters)

Rovatok