Index Vakbarát Hírportál

Kínai támadásról adott hírt egy tajvani tévé

2022. április 22., péntek 13:17

Lemondott pénteken a CTS nevű tajvani hírcsatorna vezetője, Csen Ja-ling, valamint a csatornát üzemeltető közszolgálati Taiwan Broadcasting System (TBS) igazgatótanácsának elnöke, Csen Jü-csju, miután a héten a csatorna főcímei között tévedésből Tajvan elleni kínai invázióról és nem létező természeti katasztrófákról szóló hírek jelentek meg.

A CTS szerda reggeli hírműsorában olyan szalagcímeket lehetett olvasni, melyek szerint

a sziget a háború szélén áll,

a legnépesebb várost, Hszinpejt (Új-Tajpejt) kínai rakétatámadás érte, illetve arról is hírt adtak, hogy robbanás történt a tajpeji kikötőben, s több hajó és épület megsemmisült.

Egyéb szalagcímek emellett Tajpejt sújtó heves jégesőről, Tajvan északi részén kitört vulkánról, valamint újonnan felfedezett olajmezőkről számoltak be.

A CTS még aznap elnézést kért. A téves híradásokkal kapcsolatban azt mondták, hogy a képek a katasztrófavédelem korábbi videofelvételei közül származnak, amelyeket egy májusi katasztrófavédelmi gyakorlaton kellett volna levetíteni.

A televízió részéről pénteken hozzátették, hogy vizsgálatot indítottak.

A tévedés jó lecke volt újságíró barátaink számára

– jelentette ki Cseu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter az üggyel kapcsolatban.

Kína saját területének, szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet. Kína korábban már belengette egy lehetséges invázió indítását Tajvan ellen. Arra vonatkozóan, hogy Kína vajon leigázhatja-e Tajvant, ebben a cikkben kaphat választ.

Rovatok