Index Vakbarát Hírportál

Kivégezték Texas legidősebb halálraítéltjét

2022. április 22., péntek 06:38

Több mint harminc évig várt kivégzésére Carl Wayne Buntion, aki még 1990-ben, a kocsijában lőtte le James Irby houstoni rendőrt. A férfi az állam legidősebb halálraítéltje, 78 éves volt.

Csütörtökön kivégezték Texas legidősebb halálraítéltjét, amiért csaknem 32 évvel ezelőtt megölt egy houstoni rendőrt egy forgalmi leállás közben. A 78 éves Carl Wayne Buntiont méreginjekcióval végezték ki a huntsville-i állami büntetés-végrehajtási intézetben – írja a USA Today.

A férfit még 1990 júniusában ítélték el James Irby houstoni rendőr meggyilkolása miatt. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága sorra elutasította Buntion ügyvédjeinek a próbálkozását, amelyek célja az volt, hogy enyhítsék a férfi büntetését életfogytiglani börtönbüntetésre.

Buntion mindössze hat hete volt feltételesen szabadlábra helyezve, amikor lelőtte a 37 éves Irbyt, ugyanis hosszú bűnlajstrommal rendelkezett. Többek között kiskorú ellen elkövetett szexuális zaklatás és rablás miatt is elítélték korábban. 2009-ben egy fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte Buntion halálbüntetését, de egy másik esküdtszék három évvel később újra elrendelte.

A kivégzéséig különböző állami és szövetségi bíróságok is elutasították Buntion ügyvédjeinek fellebbezését. A texasi kegyelmi és feltételes szabadlábra helyezési tanács kedden elutasította a kegyelmi kérelmét. Buntion ügyvédjei azt mondták, hogy ő a felelős Irby haláláért, és „megérdemelte, hogy súlyos büntetést kapjon ezért a bűncselekményért”.

Rovatok