Index Vakbarát Hírportál

Fordulat 15 év után Madeleine McCann eltűnési ügyében

2022. április 22., péntek 08:18

Hivatalosan is meggyanúsítottak egy férfit a portugál ügyészek Madelein McCann eltűnésének ügyében. A lépés időzítése összefüggésbe hozható Portugália 15 éves elévülési idejével a legfeljebb 10 éves vagy annál magasabb börtönbüntetéssel járó bűncselekmények esetében.

A portugál ügyészek a Madeleine McCann eltűnésének ügyében indított nyomozás első számú gyanúsítottját, a német Christian B.-t „megnevezett gyanúsítottnak” vagy „hivatalos gyanúsítottnak” nyilvánították, azonban még nem tartóztatták le és vádat sem emeltek ellene – írja a Guardian.

A portugál ügyészek csütörtöki közleményükben ugyan nem nevezték meg a férfit, de azt írták, hogy a nyomozásban a brit és a német hatóságokkal működtek együtt.

Ez az első alkalom, hogy a portugál ügyészek hivatalos gyanúsítottat azonosítottak az ügyben,

miután a kislány szüleit, Kate és Gerry McCannt gyanúsították meg 2007-ben, akiket később felmentettek.

A lépés időzítése összefüggésbe hozható Portugália 15 éves elévülési idejével a legfeljebb 10 éves vagy annál magasabb börtönbüntetéssel járó bűncselekmények esetében. Madeleine 2007. május 3-án tűnt el, miközben szüleivel nyaralt a portugáliai Praia da Luzban. A gyanúsított német férfi szintén a portugál Praia da Luz környékén tartózkodott 2007-ben, amikor a kislánynak nyoma veszett. 

Május 3-án lesz pontosan 15 éve, hogy Madeleine eltűnését bejelentették,

és a portugál törvények értelmében ezen időpont után már nem lehet az ügyben érdekeltté nyilvánítani senkit, ami minden vádemelési eljáráshoz szükséges lépés. A portugál ügyészség közleménye szerint a lépést nem az időzítés, hanem a bűncselekmény elkövetésére utaló „erős jelek” indokolták.

A német rendőrség 2020 júniusában Madeleine McCannt halottnak nyilvánította, és azt közölték, hogy valószínűleg Christian B. a felelős a kislány haláláért. A britek azonban továbbra is eltűnt személyként kezelik Madeleine-t, és szülei még mindig abban reménykednek, hogy a lányuk életben van. 

Christan B. jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti az észak-németországi Oldenburgban, miután 2019-ben elítélték egy 72 éves nő megerőszakolásáért Praia da Luzban 2005-ben, ahonnan Madeleine két évvel később tűnt el.

(Borítókép: Madeleine McCann. Fotó: Peter Macdiarmid / Getty Images)

Rovatok