Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson meglóghat a bírság elől, ami a karanténbulik miatt járna

2022. április 23., szombat 17:05

Egy jogi szakértő szerint Boris Johnson brit miniszterelnök várhatóan megússza a pénzbüntetést a házibuli miatt, pedig a többiek megkapják a bírságot.

A „hozd a saját piádat” parti miatti büntetés alól a többiek nem mentesültek, már kiszabták rájuk a bírságot. A Downing Street azt állítja, hogy a miniszterelnök még nem kapott az esemény miatt bírságolási felszólítást, ami a második bírság lett volna a karanténbulik miatt.

Boris Johnson elismerte, hogy részt vett a 2020 májusában tartott rendezvényen, amelyet az első lezárás idején tartottak, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályok tiltották a beltéri és kültéri társas összejöveteleket. Személyi titkára, Martin Reynolds állítólag száz embert is meghívott a „szociális távolságtartás” betartásával az esti italozásra.

Adam Wagner emberi jogi ügyvéd és a koronavírus-járványra vonatkozó jogszabályok szakértője szerint azonban ez nem vonja feltétlenül maga után a pénzbüntetést.

Végig azt mondtam, kétlem, hogy a miniszterelnök kapna egy bírságot ezért az eseményért, mivel a saját otthonában/kertjében volt

– írta a Twitteren az ügyvéd. Hozzátette, hogy „az akkori – május 31-én megváltozott – szabályok csak akkor büntettek, ha valaki észszerű indok nélkül tartózkodott az otthonán kívül”.

A parti egyesek szerint Boris Johnson számára veszélyes esemény egy állítólagos „gyilkos e-mail” miatt, amelyet Sue Gray, a kabinetiroda vezetője látott. A levelet küldő magas rangú tisztviselő állítólag bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a miniszterelnököt figyelmeztették, ne menjen el a házibuliba.

Állítólag Dominic Cummings, a miniszterelnök egykori főtanácsadója figyelmeztette a bulit szervező Martin Reynoldsot is, hogy mondja le a partit, mire Reynolds elment az irodájába, és megkérdezte tőle, hogy miért kell lemondani a partit. A miniszterelnök az Independent szerint nevetségessé vált azzal, hogy azt mondta az alsóházban, „azt hitte, hogy ez egy munkahelyi esemény”. A koronavírus szabályai szerint nem volt ilyen engedélyezett hivatalos rendezvény.

Korábban arról is hírt adtunk, hogy Boris Johnsonnak nem sikerült megakadályoznia egy parlamenti vizsgálatot arról, hogy hazudott-e a képviselőknek, amikor azt mondta nekik, hogy nem szegte meg a szabályokat. Egy magas rangú tory figyelmeztetett, hogy a konzervatívok hasznot fognak húzni az idei május 5-i választásokon a közharagból, amit a karanténbulik váltottak ki.

A volt miniszter, Steve Baker – aki azt mondta Boris Johnsonnak, hogy a miniszterelnökségének leáldozott – azt állította, hogy választói „dühüket” fogják kifejezni a korlátozások megsértése miatt. Más vezető konzervatívok azt jósolják, hogy a helyi választások után elkerülhetetlenné válik Johnson vezetésének megtámadása, mivel a képviselők szerint a vitának még nincs vége.

(Borítókép: Boris Johnson 2016. június 27-én. Fotó: Jack Taylor / Getty Images)

Rovatok