Index Vakbarát Hírportál

Fico szerint nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén

2022. április 23., szombat 17:15

Robert Fico, egykori szlovák kormányfő elutasította azt az eljárást, amelyet a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) indított ellene és kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kaliňák ellen.

A NAKA Ficót és Kaliňákot bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsította meg.

Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta volt partnereit az – uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő – Európai Tanácsban, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit.

Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén 

– jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt elnöke szombaton egy Pozsonyban tartott sajtótájékoztatón.

A volt miniszterelnök leszögezte:

a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam, hanem amerikai tartomány.

Szerinte az ország élén „bűnözők” állnak, míg Zuzana Čaputová köztársasági elnök „amerikai nőcike”, aki Washington érdekeit szolgálja.

Újságírói kérdésre válaszolva Fico megismételte, Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma, hanem Szlovákia, ahol a kormányzat „el akarja takarítani útjából”, és „börtönbe akarja csukatni” a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét.

Fico a legélesebben Igor Matovič volt kormányfőt, pénzügyminisztert, illetve Daniel Lipšicet, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) vezetőjét bírálta, fasisztának, bűnözőnek minősítve őket.

Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak

– idézi az MTI a volt szlovák miniszterelnököt.

Robert Kaliňák volt belügyminiszter előzetes letartóztatásba helyezéséről várhatóan szombaton délután dönt a Speciális Büntetőbíróság. Robert Fico jelenleg parlamenti képviselő, ezért ellene a büntetőeljárást csak mentelmi jogának megvonása után lehet megindítani. A szlovák parlament ezzel a témával a jövő héten foglalkozik.

Rovatok