Index Vakbarát Hírportál

Alapjaiban változhat meg a közösségi média az EU új szabályozása miatt

2022. április 24., vasárnap 08:16

Európa a technológiai platformokra vonatkozó átfogó új szabályozásról állapodik meg, amely a közösségi média algoritmusaitól kezdve a digitális reklámokig mindenre kiterjedő nagy változásokat jelenthet a felügyelet terén, és amelynek lehetséges következményei az egész világra kiterjednek.

A digitális szolgáltatásokról szóló Digital Services Act, DSA néven ismert törvényjavaslat egy hónapon belül a második olyan mérföldkőnek számító technológiai jogszabály, amely Európában előbbre lépett – az elsőről korábban hírt adtunk.

Célja, hogy új szabályokat vezessen be arra vonatkozóan, hogy a technológiai ipar hogyan kezelje a félretájékoztatást és az illegális tartalmakat a közösségi médiában, valamint az illegális árukat és szolgáltatásokat az online piactereken.

A törvényt megszegő legnagyobb vállalatok milliárdos bírságokra számíthatnak.

A megállapodás – amely kiegészíti a digitális piaci törvényről szóló múlt havi politikai megállapodást – erős jelzést küld minden európai polgárnak, minden uniós vállalkozásnak és nemzetközi partnereinknek

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Gyűlöletbeszéd eltávolítása

A törvénytervezet fordulópontot jelenthet a technológiai szabályozásban. Több eszközt biztosít a tisztviselőknek a gyűlöletbeszéd eltávolítására, az illegális árukat népszerűsítő e-kereskedelmi eladók üldözésére és a technológiai platformok ajánló algoritmusainak vizsgálatára. Nemcsak a közösségi médiaoldalakra, hanem az alkalmazásboltokra, a gazdasági platformokra, sőt a felhőszolgáltatókra és az internetszolgáltatókra is vonatkozik.

A széles körű jogszabály további követelményeket is előír a legalább 45 millió uniós felhasználóval rendelkező, úgynevezett „óriás online platformok” számára.

Az óriásvállalatok számára a jogszabály előírná a tartalom moderálásának kockázatértékelését és független ellenőrzéseket,

amelyek az illegális anyagok, valamint a legális, de a közegészségügyet, az emberi jogokat vagy más közérdekű prioritásokat veszélyeztető tartalmak kezeléséhez kapcsolódnak.

A DSA a digitális piacokról szóló törvénnyel együtt – amely a versenyre összpontosító törvényjavaslat a domináns online platformok nyitottabbá tételére – rávilágít arra, hogy Európa milyen határozottan lépett fel a nagy technológiai vállalatokra vonatkozó proaktív szabályozás kialakítása érdekében, megelőzve az amerikai törvényhozókat, akik viszonylag lassan mozdultak.

Globális aranyszabvány

A szombati megállapodás az Európai Bizottság, az EU-tagállamok és az Európai Parlament között a héten folytatott többórás tárgyalásokat tükrözi, melyek célja a jogszabály különböző változatainak összehangolása volt. Bár a szombaton elért megállapodást még végleges nyelvezetbe kell foglalni és hivatalosan el kell fogadni, az már hónapokon belül hatályba léphet.

Mivel Európa az első számú kezdeményező lesz ezen a téren, a nagyobb technológiai szabályozás hívei szerint

az uniós szabályok végső soron világszerte a fogyasztók javára válhatnak,

akár úgy, hogy a technológiai vállalatok az egyszerűség kedvéért globálisan igazítják működésüket, akár úgy, hogy a jogalkotók az európai politikákból merítenek ihletet.

A DSA „globális aranyszabványként” szolgálhat más politikai döntéshozók számára, amelyet követhetnek – mondta tavaly a Facebook informátora, Frances Haugen az európai törvényhozóknak.

Csütörtökön Hillary Clinton volt külügyminiszter támogatta a DSA-t, és felszólította az európai tisztviselőket, hogy gyorsan véglegesítsék a törvényjavaslatot, arra utalva, hogy az „megerősítheti a globális demokráciát.”

A CNN szerint a technológiai ipar eközben aktívan lobbizott az intézkedés kapcsán, egyes esetekben figyelmeztetve arra, hogy az előíró jellegű követelmények milyen kockázatokat jelenthetnek az innovációra nézve. A DSA-ról szóló megállapodásra szombaton került sor, miután Barack Obama korábbi elnök felszólította a technológiai platformokat, hogy fokozzák a platformjaikon megjelenő félretájékoztatás visszaszorítását, bírálva a vállalatok átláthatatlan algoritmusait, valamint a szélsőséges vagy lázító tartalmak ajánlására ösztönző pénzügyi ösztönzőket.

Rovatok