Index Vakbarát Hírportál

Több mint félezer, Európába tartó illegális határátlépőt vettek őrizetbe

2022. április 24., vasárnap 21:26

A líbiai hatóságok vasárnap 541 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a Tripolitól mintegy 250 kilométerre keletre található Miszráta városában.

Abdusszalam Alevan, a Tarik al-Matar tripoli befogadóközpont igazgatója szerint az Európába induló illegális bevándorlókat a parton fogták el, majd a fővárosi létesítménybe kísérték, ahonnan humanitárius segítségnyújtást követően hazaszállítják őket hazájukba.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) szerint az idén eddig 4013 menedékkérőt tartóztattak fel, és fordítottak vissza Líbiába az észak-afrikai ország hatóságai. Tavaly a számuk 32 ezer 425 volt, miközben a veszélyes földközi-tengeri átkelés közben 662-en vesztették életüket, és 891-en tűntek el nyomtalanul.

Az Európai Unió évek óta támogatja a líbiai parti őrség kiképzését, hogy hatékonyabban tudja feltartóztatni az Európa felé elinduló bevándorlókat, akiket aztán líbiai táborokba szállítanak vissza – írja az MTI.

Az embercsempészet áldatlan körülményeiről ide kattintva olvashat, és korábban megírtuk, hogy 2016 óta idén a legmagasabb az illegális határátlépések száma.

Rovatok