Index Vakbarát Hírportál

Izraelbe utazhat Joe Biden

2022. április 24., vasárnap 21:11

Joe Biden amerikai elnök elfogadta Naftali Bennett izraeli miniszterelnök meghívását Izraelbe. A látogatást az elkövetkező hónapokban tervezi, miután az izraeli kormányfő telefonon ismertette vele a feszült jeruzsálemi helyzetet.

Ahogy azt korábban megírtuk, az Egyesült Államok segítségét kérték a palesztinok, most viszont az izraeli miniszterelnök meghívására bólintott rá az amerikai elnök.

Naftali Bennett Joe Bidennel folytatott telefonbeszélgetésében többek között ismertette, hogy Izrael milyen erőfeszítéseket tesz „a feszültség és erőszak megfékezésére Jeruzsálemben”, ahol az elmúlt időszakban palesztinok többször összecsaptak az izraeli rendfenntartókkal a Templom-hegyen álló Al-Aksza-mecsetnél. Pénteken legalább 57 palesztin sérültje volt a zavargásoknak.

A két vezető Iránnal kapcsolatos kérdéseket is megvitatott, különös tekintettel arra a teheráni követelésre, hogy Washington vegye le a Forradalmi Gárdát a külföldi terrorszervezeteket felsoroló amerikai listáról.

Biztos vagyok abban, hogy Biden elnök, aki Izrael igaz barátja, és gondol a biztonságunkra, nem fogja engedni, hogy az iráni Forradalmi Gárdát levegyék a terrorszervezetek jegyzékéről. Izrael egyértelművé tette álláspontját a kérdésben: az iráni Forradalmi Gárda a legnagyobb terrorszervezet a világon

– mondta Naftali Bennett.

Irán és Izrael ellenséges viszonyban állnak, különösen, hogy egyes iráni politikusok és vallási vezetők megkérdőjelezik a zsidó állam létének jogosságát. Izrael ezenfelül azzal vádolja Iránt, hogy

atomfegyverek kifejlesztésére törekszik,

és ellenzi az Iránnal kötött nemzetközi atomalku felújítását célzó bécsi tárgyalásokat is. Teherán ugyanakkor azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál – írja az MTI.

Rovatok