Index Vakbarát Hírportál

WHO: Európában is gyermeket ölt a májbetegséget okozó vírus

2022. április 24., vasárnap 16:36

Legalább egy gyermek halálát okozta egy Európában és az Egyesült Államokban terjedő rejtélyes és fertőző májbetegség – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szervezete szombat este számolt be arról, hogy ismeretlen eredetű heveny májgyulladás legalább 169 esetét jelentették tucatnyi országból. Tegnap számoltunk be arról, hogy Nagy-Britanniából, Hollandiából, Spanyolországból, Dániából és Izraelből is jelentették a vírus felbukkanását, amely főleg tíz év alatti gyermekeket érint.

Fiatal páciensekről van szó, akik életkora egy hónaptól 16 évesig terjed, tizenheten közülük májtranszplantációra szorulnak.

A WHO nem árulta el, hogy a haláleset melyik európai országban történt. Annyit lehet tudni, hogy az első esetet Nagy-Britanniából jelentették, ahol eddig 114 gyermek fertőződött meg a rejtélyes kórral.

A WHO közleményében hangsúlyozta, egyelőre nem világos, hogy ténylegesen a májgyulladásos esetek megszaporodásáról van-e szó, vagy esetleg a fokozott szűrés miatt derültek ki olyan esetek, amelyek máskülönben észrevétlenek maradtak volna.

Szakértők szerint ezek az új esetek talán egy influenzavírushoz köthetők, de a kutatómunka még zajlik.

Bár lehetséges, hogy adenovírus áll a háttérben, a vizsgálatok még folynak a betegség okozójának azonosítására

– ismertette a WHO, hozzátéve, hogy ezt a vírustípust legalább 74 páciens szervezetében mutatták ki. A gyerekek közül ráadásul legalább húsznál koronavírus-fertőzést is megállapítottak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az érintett országok most fokozott figyelmet fordítanak a gyerekek körében jelentkező májgyulladásos esetekre – írja az MTI.

Rovatok