Index Vakbarát Hírportál

Háborúba küldték az orosz katonai egységeket, senki nem oltja az erdőtüzeket Szibériában

2022. április 24., vasárnap 16:32

A szibériai erdőtüzek ellenőrizetlenül égnek, mert az orosz katonai egységek, amelyek a tűzoltáson dolgoznának, most háborúban állnak.

A szibériai erdőtüzek azért égnek ellenőrizetlenül, mert az orosz katonai egységeket, amelyek általában foglalkoznak velük, áthelyezték, hogy Ukrajnában harcoljanak.

A térségben tavasztól őszig egyre gyakrabban fordulnak elő hatalmas tüzek.

Mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a sarkvidéki légkörbe, az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak egyik fő okát jelentik. A tudósok többször is elmondták az Independent szerint, hogy a lehető leghamarabb el kell oltani őket. Idén azonban állítólag

több erdőtüzet azért hagytak tovább égni, mert a tűzoltásukért felelős katonai egységek nagy részét az ukrajnai invázióhoz küldték.

A nyugat-szibériai Tyumenyi területen pusztító szörnyű tűzvészről készült egy sokkoló videó, amely a füsttel teli narancssárga égboltot és a vérengzés elől menekülő szarvascsaládot mutatja:

Mivel a legnagyobb tüzek esetében gyakran katonai repülőgépekre van szükség a műholdas vagy közösségi jelentések észleléséhez és ellenőrzéséhez, a szibériai támogatáshoz és harchoz, ezért kérdéses, hogy egyáltalán rendelkezésre áll-e majd a nyár folyamán a tűzoltáshoz elég kapacitás, ha a háború folytatódik. Tehát vagy több tűz keletkezik, vagy ezeket a harcászati repülőgépeket és személyzetet elvonják a nyugati frontról, és Szibériába viszik

– mondta Jessica McCarty, az ohiói Miami Egyetem klímakutatója.

A Greenpeace Oroszország szerint az országban jelenleg már kétszer akkora az erdőtüzek területe, mint 2021 áprilisában. A hír azért különösen aggasztó, mert az erdőtüzek egy veszélyes visszacsatolási kör részét képezik az Északi-sarkkörön belül fekvő Szibériában.

A tüzek felolvasztják a permafrosztot, ami szén-dioxidot és metánt bocsát ki a légkörbe. Különösen a metánnak van erős üvegházhatású fűtőereje rövid távon. Az Északi-sarkkörön a szárazföldi hőmérséklet rekordot jelentő 48 fokot ért el a tavaly nyári „tartós hőhullám” során Szibériában.

Az ENSZ erdőtüzekre hívta fel a figyelmet, melyeknek száma világszerte extrém mértékben megnőtt.

Rovatok