Index Vakbarát Hírportál

Elemi ösztön a parlamentben

2022. április 25., hétfő 08:03

A brit konzervatív képviselők provokációval vádolták a munkáspárti Angela Raynert, amiért Boris Johnson előtt többször keresztbe vetette a lábait. Rayner a vádat perverz rágalomnak és a politikusnők ellen irányuló gyűlölet jelének tekinti.

A politikusok elítélték azt az újságban megjelent feltételezést, miszerint a munkáspárti Angela Rayner úgy próbálja elterelni Boris Johnson figyelmét a parlamentben, hogy újra és újra keresztbe teszi a lábait. Néhány meg nem nevezett konzervatív képviselő szerint Angela Rayner így próbálta kizökkenteni a miniszterelnököt.

Számos politikus, köztük Tory képviselőnők is felszólaltak Rayner mellett, mert szerintük a nők nap mint nap szembesülnek a nőgyűlölettel a politikában – írja a BBC.

Boris Johnson és Sir Keir Starmer munkáspárti vezető is kritizálta a megjegyzéseket, a brit miniszterelnök pedig a Twitteren azt írta:

Bármennyire is nem értek egyet Angela Raynerrel szinte minden politikai kérdésben, tisztelem őt mint parlamenti képviselőt, és elítélem a névtelenül ellene irányuló nőgyűlöletet.

Sir Keir Starmer hozzátette:

A Toryk által terjesztett szexizmus és nőgyűlölet egy újabb szégyenletes mélypont egy botrányba és káoszba süllyedt párttól.

A cikk – amelyet mostanra megváltoztattak – meg nem nevezett konzervatív képviselőket idézett, akik azt állították, hogy Rayner a miniszterelnökkel szemben, az alsóházban, a küldöttpáholyban keresztbe teszi és felemeli a lábait, hogy elterelje a kormányfő figyelmét.

Rayner asszony a Twitteren azzal vádolta a forrásokat, hogy

kétségbeesett, perverz rágalmakat terjesztenek a karanténparti-botrány közepette, hogy megmentsék Boris Johnson bőrét. Remélem, hogy ez a tapasztalat nem riaszt el egyetlen hozzám hasonló háttérrel rendelkező embert sem attól, hogy a közéletben való részvételre törekedjen. Ez összetörné a szívemet."

Nők a politikában

A jelentés hatalmas visszhangot váltott ki a közösségi médiában, és a munkáspárti frakcióvezető-helyettes támogatását váltotta ki.

Nicola Sturgeon, Skócia első miniszterelnöke és az SNP vezetője a Twitteren azt írta: „Szolidaritást vállalunk a politikai megosztottságon túlról Angela Raynerrel ebben a kérdésben.”

Ez emlékeztet arra a mélységes nőgyűlöletre, amellyel a nőknek nap mint nap szembe kell nézniük.

Munira Wilson liberális demokrata képviselőnő „szégyenletes történetnek” nevezte a történteket: „El sem tudom hinni, hogy ez nyomtatásba került.”

Thangam Debbonaire, a munkáspártiak egyik vezetője hozzátette:

Mindez azt mutatja, hogy több nőre van szükségünk a politikában, és amikor együtt dolgozunk, erősek és félelmetesek vagyunk, néhány szánalmas férfi pedig fenyegetve érzi magát ettől.

Rovatok