Index Vakbarát Hírportál

Ilyen is csak Japánban fordulhat elő: egy férfi kitalált karaktert vett feleségül

2022. április 25., hétfő 13:20

Kondo Akihiko egy átlagos japán ember lenne: vannak barátai és állandó munkája, öltönyt és nyakkendőt visel a munkahelyén. Csakhogy van, ami megkülönbözteti az átlagos emberektől, mégpedig az, hogy feleségül vett egy számítógéppel szintetizált fikciós popénekesnőt.

Miku Hacune egy türkiz hajú popsztár, aki Lady Gagával turnézott és videójátékokban szerepelt. Egy évtizedes kapcsolat után – amely Kondo elmondása szerint mély depressziójából húzta ki – tartott egy kis, nem hivatalos esküvői szertartást 2018-ban, Tokióban. Miku Hacune plüssbaba alakjában jelent meg, és fehéret viselt, a férfi pedig egy hozzá illő szmokingot.

Miku személyében szerelmet, inspirációt és vigaszt találtam

– mondta a videójáték-rajongó. Ő és válogatott Miku-babái együtt esznek, alszanak és filmet néznek. Néha romantikus kiruccanásokra mennek, és fotókat posztolnak az Instagramra.

A 38 éves Kondo tudja, hogy az emberek ezt furcsának, sőt károsnak tartják, és azt is, hogy Miku nem igazi, viszont az érzései valódiak.

Amikor együtt vagyunk, mosolyt csal az arcomra. Ebben az értelemben ő valódi

– mondta egy nemrég adott interjúban.

Régóta tudja magáról, hogy nem akar emberi partnert. Részben azért, mert elutasította a japán családi élet merev elvárásait, de leginkább azért, mert mindig is erős és – még saját maga számára is megmagyarázhatatlan – vonzalmat érzett a kitalált karakterek iránt.

Kondo Akihiko egyike a több ezer japán embernek, akik az elmúlt évtizedekben nem hivatalos házasságot kötöttek kitalált karakterekkel, akiket hatalmas iparág szolgál ki, amelynek célja, hogy kielégítse a lelkes rajongói kultúra minden szeszélyét. Világszerte több tízezren csatlakoztak online csoportokhoz, ahol megvitatják az anime, a manga és a videójátékok szereplői iránti elkötelezettségüket – írja a New York Times. Az elmúlt hónapban írtunk egy románcról, amely egy férfi és egy mesterséges intelligencia között szövődött.

(Borítókép: Akihiko Kondo és mellette Hatsune Miku hologramja 2018. november 10-én. Fotó:  Behrouz MEHRI / AFP)

Rovatok