Index Vakbarát Hírportál

Önvezető taxik tesztelésére kapott engedélyt egy cég Kínában

2022. április 25., hétfő 16:03

Megkapta az engedélyt a tesztüzem megkezdésére egy autonóm jármű-technológiával foglalkozó startup cég Kínában. A Toyota által támogatott Pony.ai vasárnapi közlése szerint ők az első vállalat az országban, akik ezt megtehetik – számolt be a Reuters.

A startup tájékoztatása szerint összesen 100, vezető nélküli jármű üzemeltetésére kapott engedélyt Kanton egyik kerületében, Nanshában.

A cég emellett azt is megteheti majd, hogy Pekingben fizetős vezető nélküli robotaxi-szolgáltatást indítson. Itt azóta már kínálnak is ilyen típusú fuvart, de a startup szóvivője szerint mindez csak kísérleti jelleggel, egy jóval kisebb ipari övezetben történik.

A vállalat közleményében kitért arra, hogy kezdetben sofőröket is biztosít az ilyen típusú autókhoz, rövid és középtávon azonban várhatóan nem lesz szükség rájuk.

A Pony.ai korábban az Egyesült Államokban és Kínában is többször kísérletezett az autonóm járművekkel, közutakon tesztelte vezető nélküli technológiáját többek között a kaliforniai Fremontban és Milpitasban, a kínai városok közül pedig Kantonban és Pekingben.

Rovatok