Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea növeli a nukleáris arzenálját

2022. április 26., kedd 07:45

Egyre aggasztóbb Észak-Korea nukleáris felfegyverkezése. Kim Dzsongun arra készül, hogy a töltetek készen álljanak azonnali bevetésre.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető hétfő este nyugtalanító beszédet mondott egy katonai parádén, amelyben megesküdött, hogy növeli az ország nukleáris arzenálját – számolt be a BBC

A fegyveres erők alapításának évfordulója alkalmából rendezett parádén betiltott interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBM) is bemutattak, amelyeket elsősorban nukleáris fegyverek szállítására terveztek. Ezeket a rakétákat 2017 óta először idén márciusban tesztelte Észak-Korea, amely komoly aggodalmat keltett a nyugati médiában. 

Az Egyesült Államok a teszt után több szankciót is bevezetett az országgal szemben, ugyanis az említett fegyver hatótávolsága kiterjed egészen az Egyesült Államok területéig. Az észak-koreai vezetőt azonban eddig nem tántorították el a szankciók. 

Továbbra is lépéseket teszünk nemzetünk nukleáris képességeinek megerősítésére és fejlesztésére

– mondta, hozzátéve, hogy nukleáris erőiknek „készen kell állniuk” arra, hogy bármikor használhassák őket. 

(Borítókép: Kim Dzsongun észak-koreai vezető részt vesz a phenjani Kim Ir Szen téren megrendezett nagyszabású katonai parádén 2022. április 25-én. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Rovatok