Index Vakbarát Hírportál

Vajon mi az orosz vodka alternatívája?

2022. április 27., szerda 21:20

Oroszország ukrajnai inváziója elleni tiltakozásul a vendéglátósok és kiskereskedők sok helyütt törölték az orosz vodkákat a kínálatukból, sőt néhol teátrálisan a lefolyóba öntötték a szeszes italt. Nemzetközi vodkakurzus röviden.

Az orosz vodka eladása a legutóbbi adatok szerint az Egyesült Királyságban hét százalékkal csökkent – hivatkozik a Nielsen felmérésére a Financial Times.

A Szentpéterváron desztillált bestseller Russian Standard forgalma 111 millió fonttal (csaknem 50 milliárd forinttal) csökkent. A második legkeresettebb orosz márka, a JJ Whitley mostanában helyezi át a termelést Oroszországból az Egyesült Királyságba.

A vodkastopot más országokban is érvényesítik. Svájc például már április közepén betiltotta több termék, köztük a vodka és a kaviár importját Oroszországból.

Más márkák eközben igyekeztek elhatárolódni az egykor patinás orosz örökségtől. A Stolichnayát – amit Lettországban a száműzött orosz milliárdos, Jurij Shefler gyárt – gyorsan átnevezték Stolira, hogy megkülönböztessék az azonos nevű orosz vodkától. A Smirnoff azt hangsúlyozza, hogy már az 1900-as évek eleje óta nem Oroszországban készül.

Ezzel egyidejűleg az Ukrajnában készült vodkák iránt hirtelen megnőtt az érdeklődés. A korábban kevésbé ismert, Kijev környékéről származó Dima's vodka eladásai január óta megnégyszereződtek az Egyesült Királyságban.

Az alapító Dima Deinega azt mondta: „el van ájulva” a kereslettől, de a siker keserédes. A gyártás ugyanis egyelőre szünetel.

Jelenleg a megmaradt raktárkészletet forgalmazzák, és minden egyes eladott palack után 5 fontot egy ukrajnai humanitárius szervezetnek továbbítanak.

Egy svájci jótékonysági szervezet Zelenszkij néven dobott a piacra vodkát, amelynek teljes bevételét a rászoruló ukránok támogatására és az ország újjáépítésére fordítják.

Egy brit tudósok által alapított kísérleti vállalkozás – amely a Csernobil közelében termesztett növényekből készít vodkát – a bevételét ugyancsak az ukrajnai háború elől menekülőknek ajánlotta fel.

Lengyel, orosz, skót, dél-afrikai?

A vodka valódi eredete továbbra is homályba vész. Maga a név a vizet jelentő orosz voda szó kicsinyítő képzős változata. Kezdetben inkább gyógynövénytinktúrákra használták, mint búzából vagy rozsból lepárolt szeszes italra.

A vodka nevű italt írásban először egy 1405-ben kelt lengyel udvari dokumentumban említik. Ugyanakkor szovjet történészek szerint a 15. században már szerzetesek készítették a Kremlben.

Az ukrán és a lengyel nyelvben a ma vodkának nevezett ital elnevezése az égetés szótőből alakult ki. A svéd nyelvben égetett bort jelent.

Maga az ipari termelés a szláv és balti térségben csak a 18. század végén, a 19. században indult meg.

A vodka fogyasztása a kilencvenes években és az ezredfordulón virágzott Nyugaton, de az elmúlt évtizedben vesztett a népszerűségéből, miután a helyét a gin vette át.

Lehet, hogy a vodka most újra a reneszánszát éli?

A lengyel rozsvodkákat például karakterük és finomságuk miatt dicsérik, de olyan is akad, amit lengyel rozs, tönkölybúza és búza keverékéből desztilláltak. Azt mondják: tiszta, szépen kiegyensúlyozott ital, enyhe diós utóízzel.

A gabonából készült, ugyanazon a birtokon termesztett és lepárolt vodkák térhódítása világított rá arra, hogy a nyersanyagok milyen hatással vannak az ízre. Egy skót szeszfőzde például három nagyon különböző vodkát készít az arbroathi családi gazdaságban termesztett növényekből: egy testes burgonyavodkát, aztán egyfajta búzavodkát, végül pedig egy környezetbarát, borsóból készült „klímapozitív” vodkát.

Nyugat-Dorsetben tejvodkát erjesztenek. Az egyik helyi tejtermelő a sajtkészítés után visszamaradó savóból desztillálta, íze selymes és tiszta; remekül harmonizál egy darabka sós sajttal.

Dél-Afrikában a pikáns vodkát a KwaZulu-Natal tartományban termesztett cukornádból állítják elő, és makadámia- meg baobabhéjakból készült faszénen szűrik.

Edinburghben nemrég egy ultraluxusvodkát dobtak piacra X Muse (tizedik múzsa) néven. A nemes árpafajtákból desztillált és ametiszteken pihentetett vízzel kevert ital magas tónusú és gyümölcsös. Az íze vetekszik az élet vizének ízével, egyszóval egy igazi eau-de-vie, olyan, mint az angol színtelen, kétszer erjesztett, ezért nagyon könnyű gyümölcspálinka.

(Borítókép: Orosz vodka folyik Kaliforniában, a Beso Bárban 2013. július 11-én. Fotó: Ari Perilstein / WireImage / Getty Images)

Rovatok