Index Vakbarát Hírportál

Kollégája szerint kivégezték a Gazprombank alelnökét és családját

2022. április 27., szerda 11:58

Az orosz állami Gazprombank egyik alelnöke azt állítja, hogy kollégája, Vlagyiszlav Avajev – aki az orosz hatóságok szerint öngyilkos lett, miután családjával is végzett – valójában merénylet áldozata lett.

Igor Volobuev, aki nemrég adta fel vezetői posztját a cégnél, hogy hazájában, Ukrajnában harcoljon az oroszok ellen, úgy nyilatkozott, hogy az alelnök öngyilkosságát valójában megrendezték – írta meg a Daily Mail.

Azt is kijelentette, hogy a néhány nappal később hasonló körülmények között meghalt milliomost, Szerger Protoszenyát szintén kivégezték. 

A Kreml-párti média tudósításai szerint Avajev több órán keresztül kínozta feleségét, megverte, és belelőtt a karjaiba és a lábaiba, mielőtt megölte volna, mert úgy gondolta, hogy a nő egy másik férfitól terhes. 

Más források szerint a nő nem volt terhes, és ez az indok nem ad magyarázatot arra, hogy a férfi miért ölte meg a lányát is. 

Avajevnek akár Putyin számláira és bevételeire is rálátása lehetett

Volobuev azt is tagadta, hogy Avajev, akinek kötődése lehetett az orosz titkosszolgálathoz, az FSZB-hez, és akinél halála után egy FSZB-nél rendszeresített pisztolyt találtak, a hírek ellenére nem adta fel pozícióját a Gazprombanknál. Még mindig ott dolgozott, és hozzáférése lehetett a pénzintézet legprominensebb ügyfeleinek számláihoz, beleértve Vlagyimir Putyin körét, és talán az elnököt magát is.  

Avajev közvetlenül az igazgatótanács alelnöke, Vlagyimir Riskin alá tartozott. Riskin a felelős a VIP-ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokért. Ez azt jelenti, hogy Avajevnek hozzáférésének kellett lennie a számláikhoz, és információja lehetett a bevételeikről

− mondta el Volobuev az ukrán médiának adott interjúiban.  

Két hasonló eset is történt gyanús körülmények között néhány napon belül

Mint azt megírtuk, korábbi hírek szerint két orosz oligarcha is öngyilkos lett, miután lemészárolta a családját. Egyikük a Gazprombank egykori alelnöke volt; a másik oligarcha pedig Oroszország második legnagyobb földgáztermelője, a Novatek korábbi topmenedzsere. A két eset egymástól mintegy háromezer kilométerre történt.

Az akkori értesülések szerint április 18-án Vlagyiszlav Avajev, a Gazprombank volt alelnöke lakásában megölte feleségét és gyermekét, majd magával is végzett.

Az előzetes információk szerint Avajev megölte feleségét és lányát, majd öngyilkos lett

– mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek a bűnüldöző szervek egyik illetékese. Hozzátette, hogy az ok családi konfliktus lehet.

Szergej Protoszenyát, a Novatek korábbi topmenedzserét feleségével és lányával együtt találták holtan Spanyolországban. Az első vizsgálatok erőszakos bűncselekményre utaltak, miszerint a férfi baltával ölte meg feleségét és lányát, miközben aludtak, majd felakasztotta magát a kertben.

(Borítókép: A Gazprombank logója Moszkvában 2022. március 31-én. Fotó:  Maxim Shemetov / Reuters)

Rovatok