Index Vakbarát Hírportál

Macront a testőre mentette meg, miután elment a munkásnegyedbe

2022. április 28., csütörtök 08:17

Paradicsommal dobták meg Emmanuel Macron francia elnököt az újraválasztását követően. Azonban voltak már rosszabb élményei is a politikusnak: volt, hogy tojással dobták, de olyan is, hogy felpofozták.

Emmanuel Macron épphogy elkerülte, hogy megdobják egy zsák paradicsommal egy munkásnegyedben tett látogatása során, ahova azért ment, mert „új stílusban” akarta meghallgatni az embereket újraválasztása után.

Április 24-én újra megválasztották Emmanuel Macront Franciaország elnökének. A verseny nem volt olyan szoros, mint azt az elemzők gondolták, Macron a szavazatok 58,6, Marine Le Pen pedig 41,4 százalékát szerezte meg.

A szavazás óta első nyilvános szereplése során az elnök a Párizstól északnyugatra fekvő Cergy város élelmiszerpiacán sétált, ahol kezet rázott és képeket készített a járókelőkkel. Az emberek többsége barátságos volt, néhányan gratuláltak, mások pedig segítséget kértek az álláskereséshez, az egészségügyi problémák kezeléséhez vagy a megélhetéshez – számolt be a The Guardian.

Egy idő elteltével azonban rövid ideig pfújólás hallatszott, és valaki egy zsák paradicsomot dobott Macron irányába

– de nem találta el, ugyanis egy testőr kinyitott egy esernyőt, hogy megvédje az elnököt az elszabadult zöldségtől.  

A szélsőjobboldali elnökjelölt fején tojást törtek

A látogatása során Macron azt mondta a helyi fiataloknak, hogy problémákat okoz a diszkrimináció, és ezeken a területeken képzési programokra, több orvosra és jobb egészségügyi ellátásra van szükség. Cergy egyébként egy baloldali körzet, ahol a radikális baloldali vezető Jean-Luc Mélenchon nyert az elnökválasztás első fordulójában.

Egyébként volt már rá példa a közelmúltban, hogy egy másik miniszterelnök-jelöltet dobnak meg a járókelők valamilyen élelmiszerrel. Március 12-én történt, hogy egy férfi tojást tört Eric Zemmour szélsőjobboldali elnökjelölt fején, amikor megérkezett a francia Moissac településre. Az akkori látogatása során mintegy 20 ellenzéki személy várt rá az esőben, hogy tiltakozhassanak.  

Franciaországban divatja van a politikai vezetők publikus abuzálásának. A Le Parisien francia napilap összeszedett egy videóválogatást azokról a történelmi politikai pillanatokról, amikor francia vezetőket támadnak meg a nyílt utcákon.

Volt, hogy Emmanuel Macront megpofozta egy férfi, előtte Nicolas Sarkozyt is odahívta, majd erőszakosan megragadta valaki. Egyébként a jelenlegi francia elnök is volt áldozata tojásdobálásnak, Manuel Valls korábbi köztársasági miniszterelnök pedig Bretagne-ban kapott pofonokat.

 (Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök 2022. április 27-én. Fotó: BENOIT TESSIER / POOL / AFP)

Rovatok