Index Vakbarát Hírportál

A háború legfurcsább fegyvere: delfinek a hadszíntéren

2022. április 28., csütörtök 08:47

Oroszország katonai delfineket képzett ki és telepített fekete-tengeri haditengerészeti bázisára – valószínűleg azért, hogy megvédje flottáját egy víz alatti támadástól.

Az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) a szevasztopoli kikötőben lévő haditengerészeti bázisról készült műholdkép alapján arra a következtetésre jutott, hogy két delfintelepet telepítettek a bázisra februárban, Moszkva ukrajnai inváziójának kezdetén.

Oroszország korábban is kiképzett delfineket katonai célokra, a vízi emlősöket tárgyak visszaszerzésére vagy ellenséges búvárok elriasztására használják.

A szevasztopoli haditengerészeti bázis kulcsfontosságú az orosz hadsereg számára, mivel a Krím déli csücskében fekszik, melyet Moszkva 2014-ben elcsatolt. Az USNI elemzése szerint az ott lehorgonyzott orosz hajók potenciálisan sebezhetők a tenger alatti támadásokkal szemben.

Ukrajna is delfineket képzett ki egy Szevasztopol melletti akváriumban,

egy olyan program keretében, amely egy szovjet korabeli programból született, de az 1990-es években elhanyagolták.

Nem új keletű a delfinek háborús bevetése

A hidegháború idején mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió kifejlesztette a delfinek bevetését, amelyeknek echolokációs képességei lehetővé teszik számukra, hogy felismerjék a víz alatti tárgyakat a visszavert hang segítségével, például az aknákat.

Az USA legalább 28 millió dollárt költött saját delfinekből és tengeri oroszlánokból álló csapatainak fenntartására – amelyek szintén kiképezhetők –, hogy potenciálisan segíthessenek a konfliktusokban.

A szevasztopoli programot 2012-ben az ukrán haditengerészet hívta életre, de az emlősök a Krím 2014-es megszállása után orosz kézbe kerültek. Ukrajna sikertelenül követelte az állatok visszaszolgáltatását, a RIA Novosztyi pedig arról számolt be, hogy Moszkva a program kiterjesztését tervezi.

Szakembereink új eszközöket fejlesztettek ki, amelyek a delfinek víz alatti szonárral történő célpontérzékelését az operátor monitorjára küldött jeleivé alakítják át. Az ukrán haditengerészetnek nem volt pénze ehhez hasonló megoldásokra, és néhány projektet be kellett rekeszteni

– mondta az egyik forrás az orosz hírügynökségnek.

Bálnákkal is próbálkoztak az oroszok

Két évvel később az orosz haditengerészet bejelentette, további öt delfin vásárlását tervezi, és pályázatot indított egy 1,75 millió rubeles (7 553 800 forintos) szerződésre, amelynek keretében nyár végéig delfineket szállítanak a szevasztopoli bázisra. Nem világos, hogy a ma Szevasztopolban feltételezhetően tartózkodó delfinek ugyanazok-e, amelyek ebből a szerződésből származnak.

A 2018-as műholdfelvételekből kiderült, hogy Oroszország a szíriai háború idején delfineket használt a szíriai Tartuszban lévő haditengerészeti bázisán is – írja a Yahoo.

A delfinek nem az egyetlen óceáni élőlények, amelyeket az orosz hadsereg kiképezhetett.

Egy 2019-ben Norvégia partjainál észlelt beluga bálnát vélhetően az orosz haditengerészet képzett ki. A halászok arról számoltak be, hogy egy beluga bálna furcsa hámokat viselt, amelyekben kamerák lehettek, és zaklatta a hajóikat, a csónakok oldaláról pántokat és köteleket húzott.

Az orosz–ukrán konfliktusról készülő percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja, melyben naprakészen tájékozódhat a háború jelenlegi állásáról.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Raymond Roig / AFP)

Rovatok