Index Vakbarát Hírportál

Brit kabinetminiszter: Falhoz szorított egy férfi a parlamentben

2022. április 29., péntek 21:44

Minden nő „vándorló kezek” áldozatává vált a brit parlamentben egy kabinet-miniszternő szerint, aki azt mondta férfi kollégáinak, hogy „tartsák a kezüket a zsebükben”.

Nemrég Angela Raynert azzal vádolták meg, hogy megpróbálta elcsábítani Boris Johnsont a lábai mutogatásával, ezt követően azonban kirobbant egy botrány, miszerint „nőgyűlölő kampány” zajlik a politikusok körében. Ezután egyre több nő nyilatkozott, hogy beszámoljon a férfiak hatalommal való visszaéléseiről.

Anne-Marie Trevelyan elmondta, hogy egyszer egy férfi képviselő „a falhoz szorította”. Eközben zajlik a parlamenti zaklatások újbóli kivizsgálása. A nemzetközi kereskedelmi miniszter szerint

számos alkalommal volt már kitéve nőgyűlöletnek és „vándorló kezeknek”.

A megjegyzései azután hangzottak el, hogy a hét elején egy tory képviselőt azzal vádoltak meg, hogy a telefonján pornót nézett a parlamentben. Az eset újból vitát váltott ki a női képviselők munkakörnyezetéről. A tory pártvezetők a pornóvádakat a parlamenti magatartás-felügyelethez továbbították, amely független vizsgálatot indíthat az állítások ügyében.

Trevelyan azt mondta, hogy többször is szemtanúja volt a nőgyűlöletnek, és sokszor volt a kollégák részéről a nőgyűlölet élére állítva, ami ilyen formában jelentkezett a beszámolója szerint:

Ha úgy tetszik, ezt úgy is nevezhetnénk, hogy vándorló kezek, de leírhatjuk úgy is, hogy néhány évvel ezelőtt egy férfi képviselő – aki már nincs a Házban, örömmel mondhatom – a falhoz szorított, és kijelentette, nekem akarnom kell őt, mert ő egy erős férfi. Ezek a hatalommal való visszaélések, amelyeket a férfi kollégák egy nagyon kicsi kisebbsége mutat, teljesen elfogadhatatlanok.

A férfi „Isten ajándéka a nőnek”

Trevelyan szerint voltak olyan férfiak a Westminsterben, akik úgy érezték, hogy megválasztásukkal „Isten megajándékozza a nőket”, valamint azzal is, hogy a nők a férfiak kedvére tehetnek. Hozzátette, hogy „féltucatnyi” alkalommal volt már kitéve „vándorló kezeknek”.

Néhányan visszaesők voltak – mostanra veszik a lapot.

Nyilatkozatában üzent férfi kollégáinak, hogy „tartsák a zsebükben a kezüket, és viselkedjenek úgy, mintha a lányuk is ott lenne a szobában”.

Férfi kollégáinak túlnyomó többsége „elragadó”, de „van néhány, aki túl sokat iszik, vagy a fejébe száll a gondolat, hogy a megválasztása valahogyan Isten ajándékává teszi őt a nők számára”.

Zéró tolerancia

Caroline Dinenage konzervatív képviselőnő szintén felszólalt arról, hogy korábban már tapasztalt helytelen viselkedést a parlamentben, amitől „nagyon kényelmetlenül érezte magát” , mert nem tisztelték a személyes terét.

A Westminsterben tanúsított viselkedés javult 2010 óta, amióta képviselő lett, de a rendszer nem alkalmas a panaszok bejelentésére.

Egy tory képviselőnő, Karen Bradley volt kabinetminiszter pedig azt mondta:

az alsóház túl sokáig „kerülgette” a rossz viselkedés kérdését, és „zéró toleranciára van szükség”.

A BBC műsorában Karen Bradley elmondta: „Valós a veszélye annak, hogy egy nagyon kis számú rohadt alma mindent elront, amit teszünk”.

Pornóvádak

A vád, miszerint egy tory képviselő pornót nézett a parlamentben, egy kedd esti ülésen hangzott el. Chris Heaton-Harris – a kormány frakcióvezetője – megvizsgálta az ügyet, de most a Parlament Független Panasz- és Hibáztatási Rendszere (ICGS) elé terjesztette, ami külső nyomozó általi vizsgálathoz vezethet – de az ICGS-eljárás szerint erre csak akkor kerülhet sor, ha egy tanú hivatalos panaszt nyújt be.

Keir Starmer munkáspárti vezető felszólította a tory pártot, hogy „azonnal tegyen lépéseket” a meg nem nevezett képviselő ellen.

Caroline Nokes vezető tory képviselő pedig azt mondta, „csalódott”, amiért pártja nem függesztette fel a képviselőt a konzervatív parlamenti frakcióból. A vádak ICGS elé terjesztése olyan volt, mintha elaltatták volna az ügyet.

Az ICGS-rendszert 2018-ban hozták létre, miután panaszok érkeztek a képviselők szexuáliszaklatás-ügyeinek helytelen kezelése miatt.

Caroline Lucas zöldpárti képviselő pedig bejelentette, hogy 56 képviselőt, köztük három kabinetminisztert szexuális visszaéléssel vádolnak, miután feljelentések érkeztek róluk az ICGS-hez.

(Borítókép: Anne-Marie Trevelyan 2021. október 27-én Londonban. Fotó: Daniel Leal / Afp)

Rovatok