Index Vakbarát Hírportál

Több mint ötvenen meghaltak egy kabuli mecsetben történt robbanásban

2022. április 29., péntek 15:52

Hatalmas robbanás történt egy afganisztáni mecsetben. Többen meghaltak és megsérültek.

Egy kabuli mecsetben történt robbanás pénteken – közölte az afgán belügyminisztérium. Az első hírek arról szóltak, hogy legalább tíz ember meghalt és tizenöten megsérültek, ám péntek délután már több mint ötven áldozatról számolt be a nemzetközi sajtó.

A hatalmas robbanás kora délután történt az afgán főváros nyugati részében, a pénteki ima közben. Szemtanúk elmondása szerint sokan voltak az épületben a robbanás pillanatában. Egyelőre nem világos, mi okozta a detonációt, de az sem kizárt, hogy öngyilkos merénylő robbantott.

Afganisztánban az utóbbi hetekben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több merényletet is végrehajtott. Múlt csütörtökön az észak-afganisztáni Mazár-e-Sarífban, pénteken pedig egy kunduzi mecsetben történt robbanás, azokban a támadásokban több mint negyven ember halt meg – számolt be az MTI.

50 fölött a halálos áldozatok száma, öngyilkos merénylő lehetett

A Reuters hírügynökség pénteken késő délután már azt írta, hogy több mint ötven ember halhatott meg a mecsetben. Mindeközben a meccset imámja azt is közölte, hogy a gyanú szerint egy öngyilkos merénylő követte el a robbantást.

Én magam túléltem, de a szeretteim meghaltak

– mondta a férfi, aki szerint a robbanás után a hely tele volt holttestekkel. 

Az utóbbi hetekben több robbantásos merénylet is volt Afganisztánban, amelyeknek egy részét az Iszlám Állam vállalta magára. A mostani robbantás a ramadán hónapjának utolsó péntekén történt, és a mecsetben egy olyan szertartáson (dzikr) vettek részt, amelyet az iszlám szunnita ágának keményvonalas hívei elutasítanak, eretnek szokásnak tartanak. 

Rovatok