Index Vakbarát Hírportál

Napok óta nem ettünk! – panaszolják az öt hete lezárt Sanghajban

2022. április 29., péntek 14:50

A kínai internetes cenzorok napok óta próbálják meghiúsítani annak a videónak a terjedését, amely az ötödik hete tartó sanghaji lezárások miatt kialakult áldatlan helyzetről tanúskodik.

A helyiek az élelmiszerhiányra és a gyatra orvosi ellátásra panaszkodnak. A videó eltávolítására tett hivatalos kísérletek heves ellenérzést és tiltakozást váltottak ki a kínai közösségi oldalakon.

Kína legnagyobb városának, Sanghajnak 25 millió lakosát a járvány iránt tanúsított zéró tolerancia jegyében hetek óta bezárták otthonukba, miközben a hatóságok megpróbálják megfékezni az újra fellobbanó fertőzési hullámot.

Korábban arra is volt példa, hogy az éjszaka közepén kirángattak két idős embert az ágyából, és egy kormányzati karanténközpontba szállították őket, mivel a nyilvántartás szerint pozitív koronavírustesztet produkáltak.

A minap közzétett, hatperces, angol nyelven is feliratozott összeállításban a sanghajiak hangfelvételei hallhatók, akik az ínséges élelmiszer-ellátást bírálják, és szóvá teszik a rossz egészségügyi körülményeket.

„Napok óta nem ettünk” – idézte a BBC az egyik ember kétségbeesett könyörgését.

Egy másik azzal egészítette ki:

A vírus nem öl meg minket. Az éhezés viszont igen.

Április hangja

Az Április hangja elnevezésű videót sokan osztották meg a Kínában népszerű Weibo és WeChat platformon.

Az internetes cenzorok megkísérelték eltávolítani, és azokat a renitens lázadókat üldözték, akik a felvétel másolatait osztották meg más felületeken.

Sanghaj lakosságát kezdetben, öt hete arra utasították, hogy a rendkívül szigorú korlátozások miatt maradjon otthon. A rendelkezés célja az volt, hogy megfékezzék a Covid–19 legújabb hullámát, a legsúlyosabbat, amely a nagyvárost sújtotta.

Az intézkedések ellentmondásosak voltak. Egyeseket a rendőrség arra szólított fel, hogy hagyják el lakásukat, mert a kormány koronavírusos betegek elszállásolására használná. A hatóságok 39 lakás lefoglalását rendelték el, ami heves ellenállást váltott ki. A tüntetést vegyvédelmi ruhába öltöztetett rendőrök oszlatták szét.

A kormány politikájának nyilvános kritikája ritka Kínában. Az elmúlt hetekben csak néhány sanghaji lakos emelte fel a hangját a keserű állapotok miatt.

Sanghaj lezárt területein néhányan nehezen jutottak élelmiszerhez, és kénytelenek voltak várni a kormány által szállított zöldségre, húsra és tojásra.

A közelmúltban bevezetett egyéb intézkedések közé tartozik az elektronikus riasztók elhelyezése az ajtókon, hogy megakadályozzák a vírussal fertőzöttek távozását, valamint a lakosok kényszerevakuálása, ami lehetővé teszi otthonuk fertőtlenítését.

A városi hatóságok elrendelték továbbá, hogy kivétel nélkül minden fertőzött beteget és közeli hozzátartozóikat a kormány által működtetett központi karanténba kell átszállítani.

A cenzúrázási próbálkozások dacára rohamos sebességgel terjedő összeállításban egy nő arra panaszkodik, hogy még a mennyezet sincs kész abban az átmeneti kórházban, ahová átvezényelték.

„Amint megérkeztünk, mindenki takaróért és ágyért küzdött” – tette hozzá.

„Köszönjük, nagy fehérek!”

Mások azt üzenik: „Köszönjük, nagy fehérek!” A nagy fehér a védőfelszerelésbe öltözött egészségügyi felügyelők gúnyneve, akiket Sanghaj különböző kerületeibe vezényeltek, hogy érvényt szerezzenek a rigorózus korlátozásoknak.

A rövid videó cenzúrázására tett kísérlet éles vitát gerjesztett a kínai közösségi médiában, és ellenérzéseket váltott ki a kommentelők körében.

„A videó csak a nyers tényeket mutatta be. Semmi provokatív nincs benne!” – jegyezte meg az egyik felhasználó a Weibón.

A tartalma nem újdonság (…) De a tény, hogy még ezt is cenzúrázzák, kimondottan zavar

– jegyezte meg egy másik.

Szombaton, amikor a cenzorok elkezdték eltávolítani a videót, a sanghaji hatóságok több mint 23 ezer azonosított fertőzöttről és tizenkét újabb halálesetről számoltak be.

Közben a pekingiek is elárasztották a boltokat, hogy élelmiszert vásároljanak, abban bízva, hogy elkerülhetik a sanghaji típusú ellátáshiányt abban az esetben, ha az egész várost lezárják. A fővárosban egyre több a koronavírus-fertőzött.

A pekingi hatóságok a napokban három alkalommal is elrendelték a legnagyobb kerületben, Csaojangban élő három és fél millió lakos tesztelését, miután a városrészben a 47, tüneteket mutató betegből csak 26-ot regisztráltak.

A kínai kormány a járvány kezdete óta – más országoktól eltérően – zéró stratégiát követ, amelynek célja, hogy az ország teljesen fertőzésmentes maradjon.

A járvány kezdetén sikerült viszonylag alacsonyan tartani a fertőzés szintjét, a későbbi zárlatok során azonban nehezen tudták megfékezni a vírus azóta felbukkanó, fertőzőképesebb változatait.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók egy utcán sétálnak a lezárások idején Sanghajban 2022. április 24-én. Fotó: Hector Retamal / AFP)

Rovatok