Index Vakbarát Hírportál

Ezt érdemes tudni, ha Olaszországba tervezné a nyaralást

2022. április 29., péntek 17:35

Május elsejétől az Olaszországba belépőknek nem kell többé kitölteniük a járványelőírások miatt az adataikat rögzítő online űrlapot, május végéig azonban igazolniuk kell oltottságukat, amelyet negatív teszttel válthatnak ki.

Május elsejétől a járványintézkedések többségét eltörlik.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter már korábban bejelentette, hogy május elsejétől eltörlik az oltási és védettségi kötelezettséget, vagyis sem munkavégzéshez, sem más tevékenységhez nem kell felmutatni igazolást. A szállodafoglaláshoz sem szükséges már az oltási vagy védettségi igazolás.

Kivételt egyedül az ötven év felettiek jelentenek, akiknek munkavégzéshez június 15-ig kötelező az oltás megléte, valamint a kórházak, más egészségügyi intézmények és idősotthonok, amelyekre az igazoláskötelezettség egészen év végéig érvényes marad.

A külföldről érkezőknek május elsejétől nem kell többé kitölteniük az eddig szükséges online adatrögzítő űrlapot.

A beutazáshoz május végéig szükség van a legalább egy oltás felvételét bizonyító igazolásra vagy negatív teszteredményre.

Az igazolást vagy tesztet jelenleg is szúrópróba-szerűen ellenőrzik az olasz határokon.

Szabadtéren már most sem kötelező a maszkhasználat. Május elsejétől június 15-ig továbbra is FFP2-típusú maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, köztük buszon, metrón, vonaton és hajón is, valamint iskolában, moziban, színházban, más benti tömegrendezvényeken, valamint a kórházakban és más egészségügyi intézményekben, idősotthonokban.

Andrea Costa egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a járványmutatók további javulásával június közepétől zárt térben is eltörölhetik a kötelező maszkhasználatot – írja az MTI.

Rovatok