Index Vakbarát Hírportál

Szenvednek a forróságtól az indiaiak

2022. április 30., szombat 18:46

A helyenként 45 Celsius-fokot meghaladó forróságtól szenvednek az emberek, és az áprilisi átlaghőmérsékleti rekordok sorra dőlnek meg Indiában. A hőhullám az elkövetkező napokban is folytatódik, sőt még fokozódhat is.

Északnyugat- és Közép-Indiában nagyobb a hőség, mint bármikor ilyenkor az időjárási feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta. Pénteken több mint tucatnyi helyen mértek 45 fok fölötti hőmérsékletet, a legmagasabbat – 47,4 fokot – az észak-indiai Banda városban.

Áprilisban a napi legmagasabb hőmérséklet átlaga északnyugaton elérte a 35,9, Közép-Indiában pedig a 37,78 Celsius-fokot, ami a legmagasabb a mérések kezdete óta.

A hőhullám az elkövetkező napokban is folytatódik, sőt még fokozódhat is, Észak-Indiában 50 fokot meghaladó hőmérsékletek várhatók – közölte szombaton az indiai meteorológiai szolgálat vezetője.

Idén szokatlanul korán jött az első hőhullám. Indiában hagyományosan a május és a június a legforróbb hónap. A tikkasztó hőségben megolvadnak a járdák, sok a rosszullét és a tűz, az iskolák zárva tartanak.

A rendkívüli hőség következményei több mint egymilliárd embert fenyegetnek – hívták fel a figyelmet tudósok.

A hőhullám több indiai államban áramhiánnyal is párosul, mert a megnövekedett fogyasztás miatt hiány keletkezett a villamos áram előállításához szükséges szénből. A hatóságok szénszállítmányokkal teli vasúti szerelvényeket indítottak útnak az áramszünetek sújtotta térségekbe.

Rovatok