Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy Elon Musk gazdagabb, mint hinnénk?

2022. május 1., vasárnap 05:44

Elon Musk és a Twitter megállapodott abban, hogy a világ leggazdagabb embere 44 milliárd dollárért megvásárolja a közösségi platformot. Nem tudni azonban, miből teremti elő a tranzakció rá eső részét.

Az évszázad üzletéhez összesen 21 milliárd dollár hiányzik a teljes vételárból. Musk a részösszegért személyes garanciát vállalt, de kétségtelen, hogy ilyen összegű készpénzzel nem rendelkezik – amint azt a minap a New York Times is felvetette.

Az 50 éves üzletember felvázolta, hogy maga a közösségi médiavállalat biztosított számára 13 milliárd dolláros banki finanszírozást. A Tesla 170 milliárd dollárt érő részvénycsomagjának egy részének zálogjogával további 12,5 milliárd dollárt biztosított. Arról azonban nem közölt részleteket, hogy a fennmaradó összeget hogyan fogja finanszírozni.

A Twitter részvényára egyébként a felvásárlás bejelentése után valamelyest esett. A hét elején a korábbi 54,20 helyett 51,70 dolláron zárt, másnap reggel pedig további 2 százalékot veszített az értékéből, és 50,64 dolláron állapodott meg.

A szerződés tartalmaz egy olyan kikötést, hogy a vevőnek úgynevezett szakítási díjat kell fizetnie, ha eláll a vásárlástól, vagy valamilyen ok folytán a megállapodás érvényét vesztené – jelentette a Bloomberg. Aggodalomra egyelőre semmi ok. Aligha kétséges, hogy Musk elő tudja teremteni a vételár fennmaradó részét, elvégre ő a világ leggazdagabb embere.

A Bloomberg milliárdosok indexe 257 milliárd dollárra becsüli vagyonát.

Ugyanakkor ebből az összegből alig fránya 3 milliárd dollárra tehető készpénzes vagyona, amelyen felül még némi likvid eszközzel rendelkezik. Vagy mégsem?

Mindenesetre vannak egyéb lehetőségek.

Befektetőtársak

Az egyik változat, hogy olyan hozzá hasonlóan gondolkodó befektetőket talál, akik egyetértenek a Twitterrel kapcsolatos elképzeléseivel, és csatlakoznak hozzá a vásárlásban. Magyarán: a tőke egy része új vagy meglévő részvényesektől származhat.

Ő maga már utalt arra, hogy ez a stratégia nem kizárt. A Twitter megvásárlására tett első ajánlata után Musk egy rendezvényen azt mondta:

A szándék az, hogy annyi részvényest tartsunk meg, amennyit a törvény megenged.

Az amerikai magáncégek általában kétezernél kevesebb részvényesre korlátozódnak. Ezzel összhangban a legtöbb kisbefektető kikerül a Twitter tulajdonosai közül a felvásárlás lezárultával.

A nagyobb részvényesek azonban, köztük a Twitter alapítója, Jack Dorsey, úgy dönthetnek, hogy megtartják a vállalatban lévő részvényeiket, már ha hisznek Musk víziójában. Dorsey részesedése önmagában közel 1 milliárd dollárt ér. A Bloomberg News arról számolt be, hogy Musk tőkés partnereket keres, és folytatja a tárgyalásokat más potenciális társbefektetőkkel.

Ugyanakkor Musknak azon kijelentése, miszerint „nem érdeklik a gazdasági eredmények”, elriaszthatnak néhány potenciális befektetőt.

Saját részvényeinek értékesítése

Még ha Musk nem is lesz képes más nagybefektetőt maga mögött tudni, hatalmas vagyonának koronaékszerei bőven elegendők ahhoz, hogy egyedül vágjon az üzletbe.

Miután a 12,5 milliárd dolláros letéti hitelhez elzálogosította Tesla-részvényeinek egy részét, még bőven rendelkezik az autógyár nem zálogosított részvényeivel. Ezeknek az értéke – a Tesla hét eleji záróárfolyamát nézve – nagyjából 21,6 milliárd dollárt tett ki.

Az adózás után ezeknek a részvényeknek az eladása majdnem elég a teljes kötelezettségvállalás fedezéséhez. Sok múlik persze azon, hogy milyen árat kap a részvényekért.

Ez a stratégia azonban számos kockázattal jár.

Önmagában a feltételezés, hogy Musk megválik részvényeinek egy részétől, alaposan befolyásolta a Tesla részvényárfolyamát, amely április eleje óta 8 százalékot veszített az értékéből.

Musknak egyébként részvényei vannak a SpaceX és a The Boring Company magáncégeiben is, ezeknek a részvényeknek az eladása azonban azért valószínűtlen, mert sokkal kevésbé likvidek.

Lehet, hogy gazdagabb, mint hinnénk

Az sem kizárt, hogy Musk sokkal gazdagabb annál, amennyit a Bloomberg indexe szerint ér. Erre utal, hogy a Twitter megvásárlása után belengette a Coca Cola felvásárlását is, csak azért, hogy újra kokainnal ízesíthesse. Irigyei bosszantására azt is beharangozta, hogy megveszi a McDonald's teljes nemzetközi láncát, és megjavíttatja a fagylaltgépeket.

Musk vagyonbecslése a nyilvánosan forgalmazott részvényekkel kapcsolatos bejelentéseken alapul, jóllehet az információk korlátozottak. Ha például befektetési portfóliója jobban teljesített a piacon, Musk akár tehetősebb is lehet a Bloomberg becslésénél. Ebben az esetben nem kizárt, hogy nincs szüksége új finanszírozási forrásokra a hiányzó 21 milliárd dollár fedezetére.

Már tavaly nyáron bejelentette, hogy kriptovaluta – bitcoin, ethereum és dogecoin – is van a tulajdonában.

Bár nem tudni, mennyit birtokol vagy mióta, az első két kriptovaluta árfolyama az eltelt két évben, 2020 márciusa óta mintegy 720, illetve 2600 százalékot emelkedett.

Ez sokkal meredekebb rali, mint az S&P 500 index nagyjából 90 százalékos növekedése. A dogecoin csupán a hét elején majdnem 30 százalékkal drágult azok után, hogy Musk bejelentette a Twitter megvásárlását.

(Borítókép: Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a Tesla Gigafactory öntödéjében, Grünheidében 2021. augusztus 13-án. Fotó: Patrick Pleul / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok