Index Vakbarát Hírportál

A spanyol miniszterelnököt is megfigyelték a Pegasussal szakértői jelentések szerint

2022. május 2., hétfő 14:15 | aznap frissítve

A Pegasus nevű kémprogrammal figyelték meg Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter telefonját – jelentette be Félix Bolanos miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján Madridban.

Beszámolója szerint a Nemzeti Kriptológiai Központ (CCN) hétvégén elkészült két szakértői jelentés szerint 2021 májusában két alkalommal történt külső behatolás a miniszterelnök telefonjára. A védelmi miniszter készülékében 2021 júniusi betörés nyomát találták meg.

Tiltott és külső beavatkozással állunk szemben

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy Spanyolországban bírói felhatalmazás szükséges a megfigyelések végrehajtásához.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a telefonok vizsgálata azután történt meg, hogy a Citizen Lab kanadai kutatócsoport áprilisban nyilvánosságra hozott jelentése szerint több mint hatvan katalán szeparatista politikus telefonján találtak a kémszoftverre utaló nyomokat – számolt be az MTI.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az Európai Parlament március elején hozta létre azt a 38 tagú különbizottságot, amely kivizsgálná a megfigyelőszoftverek használatára vonatkozó uniós jogszabályok állítólagos megsértését.

A vizsgálóbizottságnak több magyar tagja is van.  A Pegasus-üggyel több cikkben is foglalkoztunk, ezeket itt találja.

(Borítókép: Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök 2022. április 12-én. Fotó: Javier BARBANCHO / POOL / AFP)

Rovatok