Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom egykori vezetője: Felakasztva akarom látni Putyint

2022. május 2., hétfő 17:41

A Gazprom orosz földgázkitermelő egykori vezető tisztségviselője az orosz invázió elején szökött el Oroszországból, hogy Ukrajnába meneküljön. Igor Volobujev nemrég komoly szavakkal illette az orosz kormányfőt: azt mondta, felakasztva akarja látni Vlagyimir Putyint.

Igor Volobujev, a Gazprom orosz gázipari óriás bankjának volt vezetője azt mondta: felakasztva szeretné Vlagyimir Putyint látni az ukrajnai katonai támadás megindításáért. A férfi azután menekült el Oroszországból, hogy Moszkva lerohanta a szomszédos Ukrajnát. 

A Gazprom vezető tisztségviselője a hetekben jelent meg Kijevben azzal a tervvel, hogy csatlakozik az ukrán katonákhoz. Elmondása szerint nem tudta „tovább nézni, amit Oroszország művel a hazájával” – számolt be az Independent

Bíróság elé kell állítani, és fel kell akasztani. De csak a törvénynek megfelelően

– mondta Volobujev az orosz elnökre utalva. 

Család vagy karrier? 

Volobujev két évtizedet töltött a Gazpromnál, és Oroszország harmadik legnagyobb bankjának, a Gazprombanknak az alelnökévé küzdötte fel magát. Azonban a karrierje miatt bűntudatot érzett, amikor az invázió sorozata felerősödött hazájában.

Az oroszok megölték az apámat, az ismerőseimet és a közeli barátaimat. Apám egy hónapig egy hideg pincében élt. Az emberek, akiket gyerekkorom óta ismertem, azt mondták, hogy szégyenkeznek miattam

– mondta Volobujev, aki elmondása szerint „nyolc éven át élt belső zűrzavarban” a karrierje miatt. Bár fontolgatta, hogy Ukrajnába költözik, de a családi kötelezettségek az oroszországi életéhez kötötték. Az Ukrajnában zajló orosz invázió kezdetével azonban döntést hozott: 

Választanom kellett a családom és a hazám között, és én a hazámat választottam

– mondta, hozzátéve: azonnal az orosz–ukrán határhoz hajtott, ahol leparkolta a BMW-jét, majd gyalog menekült szülővárosába, és a következő 48 kilométert a háború közepette tette meg.

Furcsa haláleset a Gazpromnál

Bár Igor Volobujev elmondása szerint a hazája miatt menekült Ukrajnába, lehetséges az is, hogy a saját biztonságát féltette Oroszországban: két orosz oligarcha gyanús körülmények között öngyilkos lett az elmúlt hetekben, miután lemészárolták a saját családjukat. Egyikük a Gazprombank egy korábbi alelnöke volt. 

Április 18-án Vlagyiszlav Avajev, a Gazprombank volt alelnöke megölte feleségét és gyermekét, majd magával is végzett. A hatóságok szerint az ok családi konfliktus lehetett:

Az előzetes információk szerint Avajev megölte feleségét és lányát, majd öngyilkos lett

– mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek a bűnüldöző szervek egyik illetékese.

A Telecinco korábban beszámolt róla, hogy Szergej Protoszenyát, a Novatek korábbi topmenedzserét feleségével és lányával együtt holtan találták Spanyolországban. Az első vizsgálatok erőszakos bűncselekményre utalnak, miszerint a férfi baltával ölte meg feleségét és lányát, miközben aludtak, majd felakasztotta magát a kertben.

(Borítókép: A Gazprombank volt alelnöke, Igor Volobujev Kijev központjában 2022. április 28-án. Fotó: Gleb Garanich / Reuters)

Rovatok