Index Vakbarát Hírportál

Megváltozhatnak az abortuszjogok

2022. május 3., kedd 09:01

Kiszivárgott információk szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának bírói támogatják az abortuszt legalizáló történelmi Roe kontra Wade elnevezésű törvény megváltoztatását.

Azt állítják, az Egyesült Államok új törvénytervezete teljesen elutasítja a korábbi abortuszjogokat garantáló 1973-as határozatot. A jelenleg hatályban lévő törvény alapján egy nő orvosával, a terhesség korábbi hónapjaiban, a magánélethez való jogon alapuló jogorvoslat nélkül választhatja az abortuszt.

A Sky News más médiára hivatkozva azt írja, a bírói véleményt Sanuel Alito bíró írta alá és terjesztette elő. Azonban az nem világos, hogy a tervezet jelenti-e a bíróság végső szavát az ügyben. Ugyanis az amerikai Legfelsőbb Bíróság még nem hozott végleges ítéletet, a kidolgozás alatt pedig számos alkalommal változtak a szavazati arányok. A döntés várhatóan június végére vagy július elejére születik meg. 

Sokakat megdöbbentett 

Az információk kiszivárgása sok abortuszpárti csoportból váltott ki felháborodást. A Planned Parenthood Twitteren fejezte ki aggodalmát.

Bár az abortusz még mindig legális, a jelentés világossá teszi, hogy legmélyebb félelmeink valóra válnak. Elérkeztünk az abortuszhoz való hozzáférés válságos pillanatához. Nincs egy szabad percünk – most cselekednünk kell

– fogalmaztak közösségi-oldalukon. 

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter azt mondta, ha a döntés érvényessé válik, az közvetlen támadás lenne a nők méltósága, jogai és élete ellen, nem is beszélve a több évtizedes állandósult törvényről. Hozzátette:

Megöli és leigázza a nőket, még akkor is, ha az amerikaiak túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie.

Az Index nemrég írt arról, hogy az oklahomai kormányzó aláírta az abortuszt szinte teljesen betiltó törvényt, Texasban pedig újra tilos lett elvégezni a beavatkozást.

Rovatok