Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Meg kell védeni az abortuszhoz való jogot

2022. május 3., kedd 18:30

Joe Biden amerikai elnök kedden arra kérte az Egyesült Államok választópolgárait, hogy „védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot” a novemberi félidős kongresszusi választásokon, ha az amerikai legfelsőbb bíróság időközben eltörölné a művi terhességmegszakítást legalizáló 1973-as ítéletét.

A Politico hétfőn hozta nyilvánosságra az alkotmánybíróságként működő washingtoni taláros testület egyik tagjának, Samuel Alito bírónak a nem nyilvános, de kiszivárgott 98 oldalas véleményét, amelyben az abortuszhoz való általános jog eltörlése mellett érvel.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy „a törvényeink stabilitása megköveteli”, hogy a legfelsőbb bíróság ne törölje el az 1973-as Roe kontra Wade perben hozott, jogi precedenst jelentő korábbi ítéletét, és ő maga azon fog dolgozni, hogy az abortuszhoz való jogot külön szövetségi jogszabályban kodifikálja az amerikai kongresszus.

Joe Biden leszögezte: hivatala egyelőre nem tudott megbizonyosodni a kiszivárgott dokumentum valódiságáról, ugyanakkor a kormányzat próbál minden lehetőségre felkészülni, ami a hivatalos és végleges bírósági döntést illeti – számolt be az MTI.

Rovatok