Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a rendőrt, aki háromszor hátba lőtt egy 12 éves gyereket

2022. május 3., kedd 07:31

Egy volt philadelphiai rendőrt gyilkossággal vádoltak meg, amiért március elején egy kaotikus gyalogos üldözés során hátba lőtt egy 12 éves fiút.

A hatóságok szerint a 26 éves Edsaul Mendoza „taktikailag nem megfelelő” üldözésbe kezdett, és annak ellenére lelőtte Thomas Sideriót, hogy tudta, a 12 éves gyerek fegyvertelen – írja a BBC.

Edsaul Mendozát vasárnap letartóztatták. A philadelphiai kerületi ügyész által kiadott tényállás szerint tagja volt annak a négy civil ruhás rendőrből álló csoportnak, amely március 1-jén megállította Thomas Sideriót és 17 éves barátját – akit a bírósági dokumentumokban „NK” néven azonosítottak. A rendőrök úgy vélték, hogy NK érintett egy ellopott lőfegyver ügyében.

Amikor megpróbálták megállítani a fiúkat, lövés dördült el, és betört egy közeli autó hátsó ablaka. A fiúk megpróbáltak elmenekülni, Mendoza üldözőbe vette Sideriót, és háromszor rálőtt.

Fegyvertelen volt a gyerek, amikor a végzetes lövést kapta

A harmadik lövésre annak ellenére került sor, hogy Mendoza tudta, hogy Siderio fegyvere tőle 12 méterre volt eldobva. 

Amikor Mendoza leadta a harmadik és végzetes lövést, tudta, hogy a 12 éves, 152 centiméter magas, 50 kilós Thomas Siderio már nem rendelkezik fegyverrel, és nem képes ártani neki. Ennek ellenére leadott egy lövést a hátára, amivel megölte

– mondta Larry Krasner philadelphiai kerületi ügyész.

Mendozát nem sokkal az incidens után elbocsátották, a rendőrfőnök akkor azt mondta, hogy megsértette a rendőrség fegyverhasználatra vonatkozó szabályzatát. Az ellene talált bizonyítékok a lövöldözésről készült videófelvételekből származnak, amelyeket csak a bíró engedélyével adnak ki. A videón látszik, hogy Thomas arccal lefelé feküdt a járdán.

A volt rendőrt vasárnap őrizetbe vették, és óvadék nélkül tartják fogva. Az előzetes meghallgatást május 16-ra tűzték ki. 

Thomas dédnagymamája, Mary Siderio azt mondta, „örömmel” értesült a Mendoza elleni vádakról.

Annyira összetört a szívem, hogy nem tudok aludni. Egyikünk sem tud aludni. Ez szörnyű

– mondta a fiú nagymamája.

Philadelphiában az erőszak miatt pár éve még éjszakai kijárási tilalmat is hirdettek, hogy a rendőrök nyugodtan végezhessék a munkájukat és elkapják a bűnözőket.

Rovatok