Index Vakbarát Hírportál

Túszejtőik élő pajzsnak használják egy vonat elhurcolt utasait Nigériában

2022. május 3., kedd 20:59

Egy vonat több mint száz utasát hurcolták el március végén Nigéria forrongó, északi részén. Túszejtőik most élő pajzsnak használják foglyaikat – közölte Muhammadu Buhari nigériai elnök.

A szerelvényt a nigériai főváros, Abuja térségében robbantással állították meg egy helyi fegyveres banda tagjai, majd lerohanták a vonatot, nyolc utast megölve. Az emberrablók „élő pajzsként használják a civileket, ami megnehezíti a közvetlen konfrontációt” – mondta Buhari helyi idő szerint hétfőn Abujában. „Nem törődnének a túszaik életével, ha esetleg támadás alá kerülnének” – tette hozzá az elnök.

A szeretteik szabadon engedését követelő családokhoz intézve szavait elmondta, ez a helyzet nagyon kényes, bölcsességet és türelmet igényel. „Nem nevezhető sikeresnek az olyan mentőakció, amely foglyok halálát eredményezi” – idézi az MTI az államfőt, aki hozzátette: a túszok mindegyikének biztonságos szabadon engedését akarja elérni.

A hatóságok szerint Nigéria forrongó északi régiójában emberek százait tartják jelenleg is fogva váltságdíj reményében.

Nigéria északnyugati és középső részén gyakoriak a fegyveres támadások, fosztogatások, emberrablások, gyújtogatások és jószáglopások. Mindemellett újra erőre kapott az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága (Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány, ISWAP) Nigéria északkeleti részén, miután „megszerezte” a Boko Haram dzsihadista szervezet területeinek jelentős részét.

(Borítókép: Muhammadu Buhari 2021. szeptember 24-én. Fotó: John Angelillo – Pool / Getty Images)

Rovatok